суботу, 23 квітня 2011 р.

День, що перевернув світ (26 квітня - 25 років з дня вибуху на Чорнобильській АЕС)

Минуло 25 років з дня вибуху на Чорнобильській атомній станції. До цієї трагічної події у відділі документів іноземнмим мовами розгорнуто  книжкову виставку "День, що перевернув світ".   На виставці представлено  документи польською, англійською та німецькою мовами у яких йдеться про Чорнобильську катастрофу.
 У першому розділі «Припять впевнено крокує у майбутнє»- розміщено літературу про щасливе життя людей до цієї трагічної події.
Другий розділ «Атомний Вій опустив бетоні повіки...» розкривають книги про трагічні наслідки вибуху, мужність людей, які брали участь у ліквідації пожежі.
У третьому розділі «Дозиметром не виміряєш дози тотального спустошення душі» - читачі зможуть знайти інформацію про "зону відчудження", людей які назавжди покинули рідні домівки.


Нині про Чорнобиль знають в усьому світі. Чорнобиль -  це трагедія. У цієї землі поки що немає майбутнього – є тільки минуле

середу, 20 квітня 2011 р.

Леся Українка у світовому контексті


У Волинській області 2011 рік оголошено Роком видатної української письменниці, драматурга, громадської діячки Лесі Українки. По відзначенню 140-ї річниці з дня народження  письменниці та 100-річчю з дня написання драми - феєріїї "Лісова пісня" заплановано ряд мистецьких заходів.
    Зокрема, у відділі документів іноземними мовами Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки відкрито книжкову виставку "Леся Українка у світовому контексті".
У першому розділі, що має назву "Життєвий шлях Лесі Українки" читачі мають змогу знайти інформацію про біографіюю письменниці.
Леся Українка -одна з найвидатніших українських митців слова. Багатогранний талант письменниці виявився у найрізноманітніших жанрах: у ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Ці твори  представлені у другому розділі: "Її слово двосічний гострий меч"
Останній розділ виставки: "Літературознавчі візії" присвячений працям українських та волинських літературознавців, що висвітлюють  творчу спадщину Лесі Українки, яка є глибоко національною у своїй основі.
Прагнення справедливості, братерства, волі - вищих ідеалів людства, вивели її творчість на світовий рівень, а твори перекладено на всі основні мови світу. На виставці представлені видання англійською, німецькою, польською, російською, українською мовами.

вівторок, 19 квітня 2011 р.

Книжкова виставка "Великодні дзвони!"

Запрошуємо всіх користувачів бібліотеки відвідати книжкову виставку під назвою «Великодні дзвони», яка діє з 18 по 28 квітня 2011 року у відділі документів іноземними мовами. Виставка присвячена святкуванню одного з найбільших і найсвітліших християнських свят Пасхи. На виставці експонуються книги та статті з журналів, в яких висвітлюється походження свята Пасхи, традиції та особливості святкування даного свята в Україні. Література виставки подана різними мовами, зокрема, англійською, німецькою, польською, українською. Особливий інтерес викликає Біблія німецькою та англійською мовами та література про особливості створення українських писанок.
Виставка складається з окремих розділів:
1)      «Христос Воскрес», - співає Україна і славить воскреслого Бога.
2)      «На Великдень сонце грає» (польська веснянка).
3)      Писанковий дивосвіт.
Виставку підготувала завідувач відділу іноземними мовами – Кириченко Ольга Володимирівна.


неділю, 10 квітня 2011 р.

Великий Гете писав: «Хто не володіє жодною іноземною мовою, той нічого не розуміє в рідній». Мабуть саме тому здавна користувалися повагою ті, хто долучилися до скарбів уселюдської науки – знавці іноземних мов, серед яких є і наші славетні краяни – Олена Пчілка, Леся Українка, Агатангел Кримський, Юрій Покальчук та інші.
2010 року дочка Ю.Покальчука нашій книгозбірні подарувала справжній скарб - 2171 прим. книг з особистого зібрання батька – видатного письменника, перекладача, літературознавця і громадського діяча, першого президента Асоціації українських письменників. З них – 778 книг англійською, німецькою, польською, французькою, чеською, іспанською, словацькою та японською мовами отримав наш відділ. Більша частина колекції – художня література, є пристойна кількість і галузевої: книги з філософії, психології, медицини, релігії. Що, власне, свідчить про енциклопедичність її власника.
Цей подарунок гідно оцінили користувачі, адже література ця часто затребувана користувачами.