Анастасія Філатенко:"Мені не соромно за прожиті в журналістиці літа"

Сьогодні минає 1 рік із дня  закінчення земного шляху Анастасії Володимирівни Філатенко - заслуженого журналіста України. За життя її жартома називали :"народний міністр освіти і культури краю". 45 років життя вона віддала улюбленій професії. Анастасію Філатенко знали в усіх куточках нашої області як професіонала своєї справи. Непідкупна, вимоглива до себе і оточуючих, водночас мала добре серце і з готовністю допомагала усім, хто просив у неї поради чи підтримки. ЇЇ життя зупинилося на відмітці 77 літ. Анастасія Філатенко народилася 13 травня 1941 року у селі Річиця Чорнобильського району Київської області в селянській родині. З дитинства родина зазнала і голоду, і холоду. Незважаючи ні на що, Анастасія Володимирівна змогла вступити до Київського державного університиету ім. Т.Шевченка, а по його  закінченні, приїхала до нас на Волинь, аби назавжди зріднитися з цим краєм. "У дитинства мого - чорнобильські джерела", - часто казала Анастасія Володимирівна. адже після аварії на Чорнобильській АЕС, її село опинилося у зоні відчудження. Лише наприкінці життя вона змогла  поїхати у рідне село, аби вклонитися батьківському подвір'ю і могилам рідних.
У четвер, 17 липня у нашій книгозбірні відбувся вечір пам'яті Анастасії Володимирівни Філатенко. Печальною вервечкою снувалися спогади знайомих і близьких їй людей.
Катерина Олексіївна - сестра Анастасії Філатенко
Осоливо зворушливими були спогади її двоюрідної сестри Катерини Олексіївни,  Галини Кухарської, багатолітнього директора нашої книгозбірні, довгі роки безкорисливої дружби повязували цих двох прекрасних жінок.
Галина Сергіївна Кухарська
Зворушливим було і слово-спогад Василя Федчука - заслуженого журналіста України, журливі ноти у вінок пам'яті Анастасії Філаитенко вплели  Товій Рівець - народний артист України, керівник академічного ансамблю "Кантабіле" та народний артист України Василь Черпелюк. Теплими були спогади і Людмили Стасюк - директора нашої книгозбірні, заслуженого працівника культури України,  Олександра Згоранця - головного редактора "Газети Волинь,  якій 45 років свого життя віддала Анастасія Філатенко, а також Лариси Мікоян - заслуженої артистки України, Віри Горлецької-Беккер - представника "Мальтійської місії" та інших відомих людей нашого краю, на долю яких випало щастя приятелювати, чи просто спілкуватися, зі світлої пам'яті, Анастасією Філатенко.
Лариса Мікоян - заслужена артистка України
Товій Рівець - народний артист україни

Олександр Згоранець

Василь Чепелюк - народний артист України
Стасюк Л.А.- заслужений працівник культури України

Коментарі

  1. Шановні друзі-бібліотекарі Волинщини. Приємно було ознайомитися з інформацією на сайті про вечір-спомин, присвячений роковинам смерті журналістки Насті Філатенко, моєї однокурсниці по факультету журналістики Київського державного (Національного) університету ім. Т. Шевченка. Шкода, що ні я, ні мої ще живі однокурсники, не знали про це вшанування й не змогли приїхати й узяти участь. Проте красно дякую за організований колективами бібліотеки, редакції газети "Волинь +", іншими луцькими закладами освіти та культури вечір-спомин. Адже пам'ять потрібна не мертвим, пам'ять потрібна живим.
    Михайло Скорик, член Національних спілок письменників і журналістів України.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги