Найбільша бібліотека світу

 

    Тут можна знайти книги 470 мовами: найбільша бібліотека в світі.У цій бібліотеці потрібно прожити кілька життів, щоб прочитати хоча б половину книг.

     Бібліотека Конгресу США є найбільшою в світі. Вона знаходиться у Вашингтоні, і її фонд перевищує 155 мільйонів примірників книг 470 мовами. Крім того, тут зберігаються рукописи, аудіозаписи та фільми. А ще вона є однією з найкрасивіших. Тут зібрана література різного характеру, починаючи від шкіл і науково-дослідних організацій, закінчуючи літературою для урядових установ.

    В бібліотеці працюють 18 читальних залів, вони здатні прийняти майже 1 500 людей в день. А якщо говорити про цифри, то щорічно бібліотеку відвідують приблизно 1,7 мільйона читачів, а працює тут 3 600 співробітників.

    Історія найбільшої бібліотеки

    Заснували бібліотеку 24 квітня 1800 року, як раз в той час, коли столицею США став Вашингтон. Тоді на створення першого фонду виділили немаленьку суму: 5 тисяч доларів. На них закупили більше 700 книг, які призначалися членам конгресу. Вони й дали назву бібліотеці.

    Не минуло і 15 років, як бібліотеку зруйнували під час Англо-американської війни. Тоді вщент спалили практично весь фонд, у тому числі і найцінніші книги. Але після закінчення війни колишній президент Томас Джефферсон продав свою колекцію за 24 тисячі доларів. В ній було понад 6 тисяч унікальних книг, які він збирав півстоліття. Так і почалося відродження бібліотеки. В честь нього, до речі, і назвали головну будівлю.

     Однак на цьому біди не закінчилися: в 1851 році в бібліотеці сталася ще одна сильна пожежа, тому її знову довелося відновлювати.

         Унікальні колекції

    У ХХ столітті бібліотека Конгресу була доповнена двома будівлями-філіями, одна з яких носить ім'я її засновника і другого президента Джона Адамса, а другий ― четвертого президента США Джеймса Медісона. Будівлі з'єднані між собою переходами.

Колекції бібліотеки насправді унікальні як мінімум тому, що тут знаходиться більше 5,5 тисяч старовинних книг ― інкунабул, які були видані в перші століття після винаходу друкарства. Крім того, тут представлені величезні колекції літератури іншими мовами. Всі колекції ось уже кілька років переводять в цифровий формат, однак це дуже трудомісткий процес. Якщо весь фонд перевести в електронний вигляд, то буде потрібно приблизно 20 терабайт для зберігання.


        Як поповнюється бібліотека

    Ще в XIX столітті урядом був прийнятий закон про те, що будь-яка книга, видана на території США, повинна передаватися в фонд бібліотеки Конгресу хоча б в одному примірнику. Щодня бібліотека поповнюється приблизно на 15 тисяч одиниць, в тому числі і переданих. Таким чином, щорічний приріст літературних примірників тут близько 3 мільйонів.

    Сьогодні колекція настільки величезна, що якщо вибудувати в один ряд усі стелажі, їх протяжність складе майже 1,5 тисячі кілометрів. Для того, щоб прочитати хоча б третина цих книг, не вистачить і життя.

Крім книг тут зберігаються 68 мільйонів рукописів, 5 мільйонів карт (це найбільша колекція карт у світі), понад 3,4 мільйона записів і більше 13,5 мільйонів фотографій. Ну і, звичайно, комікси, куди ж США без них. Тут їх понад 100 тисяч, це найбільша колекція в країні і, мабуть, у світі.


Що стосується трійки лідерів, то друге місце займає Британська бібліотека в Лондоні, фонд якої відірвався не набагато: 150 мільйонів примірників. Третє місце займає публічна бібліотека Нью-Йорка, в ній 53 мільйони одиниць зберігання. Її, до речі, щорічно відвідує рекордна кількість людей ― 18 мільйонів читачів.

Джерело:mapme.club

Про них і будуть наші наступні повідомлення. Слідкуйте за нашими дописами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги