середу, 7 вересня 2011 р.

Станіслав Лем -людина планетарного масштабу




«Людина планетарного масштабу», - має назву книжкова виставка, присвячена 90-й річниці від дня народження Станіслава Лема, польського письменника.
Народився він у Львові 12 вересня 1921 року. Там минули дитячі  та юнацькі роки, про які він згодом описав у книзі «Високий замок».
У 1939 році закінчив гімназію, навчався у Кракові на медичному факультеті Ягеллонського університету.
  Друкувати свої твори почав ще юнаком після не дуже вдалого дебюту реалістичної прози, спробував себе у галузі фантастики. 1951 року вийшла у світ його книга «Астронавти». Шалений успіх додав снаги, і письменник майже щороку видруковував нову книгу. Це – «Сезам» (1954р.), «Магелланова хмара» (1955), «Зоряні щоденники» (1957), та інші.
У 70-х роках письменника було удостоєно почесного членства а американській організації письменників-фантастів SFWA, з якої згодом його було виключено за критику американської науково-фантастичної літератури.
Хоча, власне письменником-фантастом він себе не вважав, говорив, що він радше письменник-футоролог.
Виставка «Людина планетарного масштабу», що відкрилася 8 вересня у відділі документів іноземними мовами Волинської ДОУНБ ім.. Олени Пчілки, складається з 2-х розділів.
1-й розділ має назву «Народжений у місті Лева». Тут користувачі можуть знайти цікаву інформацію про життєвий і творчий шлях письменника.
Твори письменника та переклади українською мовою його романів «Соляріс» та «Кіберіада» читачі знайдуть на полиці 2 розділу, що має назву «Подорож у світ фантазії»

Немає коментарів:

Дописати коментар