Різдвяний дух огортає кожен дім

На столі свята вечеря,
Вся родина за столом.
Відчиняє ангел двері
Позолоченим крилом.

Благу вість повідомляє
Про народження Христа!
В хаті казка розцвітає,
Душу гріє доброта.
                 Н.Гуменюк

Завтра Святвечір! Янгол Божий сповістить нас про народження Божої Дитини! 
Взагалі, Різдво є найулюбленішим святом в Україні. Ми відчуваємо духовне оновлення і неймовірну радість! Особливо його любить малеча, адже у оселі приходить коляда!



Для мене Різдво є особливим, бо пахне дитинством, кутею і сіном. Пригадуються мені великі кучугури снігу, і ми – дітвора бігаємо від хати до хати. Не даремно ж цілий місяць напередодні вчили колядки і віншування.
А ще Різдво для мене – Святвечір у батьківській хаті, молоді тато і мама, бабусі, заборона  їсти до першої зірки, очікування її.
З появою першої зірки тато заносив у хату дідух (сніпок з соломи), який ставив у куток під ікони і в’язку сіна – під стіл. Мама застеляла білим обрусом стіл, на чотири кінці якого клала часник. Бабуся приносила струшлю (сплетений калач) і ставила у центр столу, далі приносилася кутя і дванадцять страв з квасолі, капусти, картоплі, риби.Обовя'зково на стіл ставилася тарілка для випадкового гостя. Запалювалася свіча.
Після молитви сідали за стіл вечеряти. А далі хата повнилася колядками, адже на Святвечір ходити по хатах не годилося, колядували вдома.
По вечері страви не прибиралися, бо казала бабуся, що вночі обов'язково прийдуть на гостину душі рідних.
Ці світлі спогади щороку мене огортають перед світлим і пречистим Різдвом.



Тож нехай у кожну домівку маленький Ісусик принесе мир, добро, злагоду, любов і Різдвяний Дух. Аби ми могли з радістю сповістити: " ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!", - і відповісти: "СЛАВИМО ЙОГО!"


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги