вівторок, 22 липня 2014 р.

Адвокаційну кампанію з освоєння коштів міжнародної допомоги головній бібліотеці Волині успішно завершено!

  Л.А.Стасюк, директор ВДОУНБ ім. Олени Пчілки, Заслужений працівник культури України зазначила, що протягом 1,5 місяця тривала боротьба дирекції Волинської державної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки за одержання дозволу щодо перерахування коштів гранту Посольства США в Україні на розвиток інформаційного центру «Вікно в Америку». Боротьба, яка переросла в справжню адвокаційну кампанію…
Як відомо, 28 квітня 2014 року на казначейський рахунок бібліотеки надійшов грант Посольства США в розмірі 80826,40 грн. (7100 доларів США), призначений на придбання 2-х комп’ютерів, плазмового телевізора, портативного комп’ютера, пристрою для підрахунку відвідувань ІЦ «Вікно в Америку», який в структурі бібліотеки діє з 2006 року. Зазначимо, що це не перший грант, проте саме з реалізацією останнього виникли суттєві труднощі, оскільки з березня в Україні запроваджені обмеження на придбання комп’ютерної, побутової техніки для бюджетних установ. На Волині такі обмеження викликані розпорядженням обласної державної адміністрації від 26.03.2014 №82 «Про заходи щодо економічного і раціонального використання бюджетних коштів та збалансування місцевих бюджетів у 2014 році в процесі їх використання»
Посилаючись на згаданий документ, ГУДКСУ у Волинській області не погоджувало використання коштів на придбання комп’ютерів, телевізора, поширюючи на грантову допомогу Посольства США заборону на придбання побутової техніки, ноутбуків. За логікою фінансистів, кошти, що надійшли з інших, небюджетних джерел, відповідно до вимог Бюджетного кодексу автоматично підлягають зарахуванню до кошторису установи і, отже, до них застосовувалися ті ж обмеження, що й до державного фінансування після 26 березня ц.р.
Починаючи з 2 червня, дирекція не складала рук, стукаючи у двері усіх можливих інституцій, схиляючи суспільну думку до необхідності перерахування коштів, таких необхідних для подальшого розвитку бібліотеки. Щиро перейнявся проблемою і нещодавно призначений начальник управління культури облдержадміністрації В.Ю. Дмитрук, який особисто побував на прийомі у начальника ГУДКСУ у Волинській області М.-М. В. Леміщака.
За цей час були написані звернення :
-          до заступника голови ОДА Р.П. Карпюка
-          до народного депутата України І.П. Палиці
-          до голови обласної ради В.С. Вітра
-          до начальника ГУДКСУ у Волинській області М.-М. В. Леміщака.
Серйозність ситуації полягала в тому, що ГУДКСУ у Волинській області на рівні виконавців наголошувало на необхідності формулювання: «Волинська обласна рада дозволяє»… Проте рада могла дозволити перерахувати лише державні кошти.
Вихід з «глухого кута» був знайдений після консультацій з Департаментом фінансів облдержадміністрації, фахівці якого отримали для вивчення копію угоди бібліотеки з Посольством  США в Україні і зробили можливим прийняття нового розпорядження голови облдержадміністрації.
Паралельно директором бібліотеки був направлений лист начальнику ГУДКСУ у Волинській області з проханням надати письмове пояснення з приводу зволікання з перерахуванням коштів гранту Посольства.
Проте справжній перелом у вирішенні питання настав після звернення директора бібліотеки Стасюк Л.А. до депутата обласної ради Блінової В.М. Цей запит був озвучений депутатом, яка неодноразово допомагала бібліотеці у вирішенні проблем, на сесії обласної ради 11 липня.
Результатом роботи стало:
-          перерахування повністю коштів на придбання комп’ютерної, побутової техніки 18 липня, тобто через тиждень;
-          злагоджені зусилля бібліотеки, управління культури облдержадміністрації сприяли прийняттю розпорядження голови ОДА від 16.07.2014 № 259 «Про внесення змін до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 березня 2014 року №82, де зазначено окремим рядком: «припинення придбання… (за винятком коштів, які отримані як грант міжнародна технічна допомога…)».
Таким чином, бібліотека своєю ініціативою полегшила в майбутньому тернистий шлях до освоєння коштів іншими установами, які коли-небудь отримають гранти.

Дякуємо всім, хто сприяв бібліотеці у досягненні нашої мети!
                                                                   

Немає коментарів:

Дописати коментар