Юзеф Лободовський - поборник українсько-польського порозуміння.


Днями в Центрі Європейської інформації Волинської державної обласної універсальної бібліотеки ім. Олени Пчілки побували поважні гості з Любліна – ветеран польської журналістики Адам Томанек та його донька Ева, викладач природничих предметів з ліцею в м. Люблін. Їх супроводжував заслужений журналіст України, дослідник – краєзнавець з Луцька Василь Федчук.
Польські гості передали бібліотеці цінні видання польською свого родича Юзефа Лободовського (1909-1988), письменника, перекладача, що народився в Польщі та відійшов у вічність в Іспанії, був багатолітнім емігрантом у країні на Піренейському півострові. Це – книги польською мовою «Łobodowski J. 100 lat» та «Łobodowski J. Listy do redaktorów»,  «Wiadomości».
Можна з певністю стверджувати, що дані видання стануть окрасою фонду відділу документів іноземними мовами. Не менш цінним поповненням зібрання бібліотеки стало видання, що зберігає ще пахощі друкарської фарби: «Йозеф Лободовський. Проти упирів минулого: думки про Польщу та Україну» (укладачі Павло Лібера, Андрій Павлишин). Книга побачила світ у Львові за сприяння професора Ярослава Дрозда, Генерального консула консульства Республіки Польща у Львові. Книгу відкриває вступна стаття «Юзеф Лободовський про Україну та польсько-українські стосунки».
Зі словом – відповіддю виступила директор бібліотеки Людмила Стасюк.
Довідка: Юзеф Лободовський в 1938-1939 рр. мешкав у Луцьку, де на запрошення воєводи волинського воєводства Генрика Юзевського редагував громадсько-політично-господарський тижневик «Волинь», сповідував ідею Юзевського про те, що на Волині українець, єврей чи поляк повинні почувати себе вдома. Поділяв думку волинського воєводи і про те, що варто готувати кадри майбутньої України, тому наголошував повсякчас на необхідності розвитку шкільної освіти, української преси і доводив потребу в створенні університету в Луцьку. В ці роки Ю.Лободовський друкував в «Волині» та інших періодичних виданнях переклади поезій Тараса Шевченка, Олега Ольжича, Євгена Маланюка, Наталії Лівицької-Холодної .
Похований Юзеф Лободовський на батьківщині, в м. Люблін.
 Учасники зустрічі в бібліотеці підтримують ідею присвоєння одній з вулиць Луцька імені Юзефа Лободовського, видатного поета, перекладача, публіциста, палкого поборника українсько-польського порозуміння.

Людмила Стасюк – заслужений працівник культури України



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги