Польща - його ім'я


Годиною історичного портрету «Польща – його ім’я», працівники відділу документів іноземними мовами Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки вшанували  пам’ять про Тадеуша Костюшка - видатного польського полководця, героя 3-х народів і 2-х континентів, якого співвітчизники вважають найславетнішим поляком усіх часів. Заслуги Костюшка були високо оцінені ще за життя. За допомогу в боротьбі за незалежність Америки його було нагороджено орденом Цинциннату.
Його сучасник Жильбер де Лафайєт зазначав: «Говорити про Костюшка – значить пом’янути особистість, яку навіть супротивники, ті ж монархи, проти яких виступав дуже поважали. Його ім’я належить цілому світові. Америка внесла його до числа найзаслуженіших оборонців. Польща оплакує його як найпристраснішого патріота, що все життя пожертвував за свободу і незалежність. Франція та Швейцарія сумують над його прахом, віддаючи данину найкращій особі, християнину, другу людськості. Росія вшановує у ньому безстрашного мужа, кого й нещастя не зломило».Пам'ятають про Костюшка і на Волині. Впродовж 1753-1758 років він здобував освіту в Любешівському піярському колегіумі. Його іменем названо товариство польської культури, яке ось уже стільки літ є партнером відділу документів іноземної мови Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки. На імпрезі виступали: консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку пан Павел Овад, пані Ніна Поремська - голова товариства польської культури ім. Тадеуша Костюшка, наталія Цьолик - доцент кафедри мовознавства, кандидат філологічних наук СНУ ім. Лесі Українки, Ядвіна Демчук - польський волонтер, учитель польської мови.
В'язанкою пісень польською мовою прикрасили імпрезу творчі колективи товариства: "Волинські пані", керівник - Алла Гас та хор "Волинь", керівник - заслужений діяч мистецтва Валентина Гаврилюк. 

Ведучі Іванна Волох – завідувач відділу міського абонементу та  Ольга Кириченко – завідувач відділу документів іноземними мовами розповіли про життєвий шлях Тадеуша Костюшка: від учня піярського колегіуму в Любешові, що знаходиться на Волинських теренах, й до останніх днів життя у м. Золотурн (Швейцарія).

 Марія Лавренюк – провідний бібліотекар відділу документів іноземними мовами прочитала польської письменниці поезію Марії Конопніцької про присягу Костюшка на вірність польському народові. Розповідь ведучих було проілюстровано слайдопоказом про життя Тадеуша Костюшка та уривками з документального фільму «Тадэвуш Касцюшка», знятого білоруськими  кінематографістами, який продемонструвала бібліотекар відділу документів іноземним мовами Тетяна Болткова.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги