четвер, 15 листопада 2018 р.

Година-реквієм до річниці голодомору «Джеймс Мейс: ваші мертві вибрали мене»


     Щороку, у четверту суботу листопада українці запалюють у вікні свічки й моляться за душі невинно убитих земляків під час страшних голодоморів. Ідея запалювати свічку у вікні виникла у Джеймса Мейса (1952-2004) – визначного українознавця, американського історика, політолога, журналіста та громадського діяча, який першим, поза межами України, розповів світові про голодомор 1932-1933 років.
    Джеймс Мейс, типовий американець, фізично жив  у двох світах. Більшу частину свого життя – в Америці, де народився, здобув блискучу освіту.   Останні ж понад десять років прожив в Україні, яку безкорисливо любив, хоча, як показав час, на жаль, без взаємності. Ці дві віхи життя Мейса були лише тлом, на якому розгорталася його діяльність дослідника історії України. По переїзді  на постійне місце проживання в Україну, як визнаний у світі провідний експерт з голодомору, був головним речником України на міжнародній арені.
         На імпрезі пролунали виступи Андрія Бондарчука – письменника, члена Національної спілки Письменників України, народного депутата Верховної Ради України першого демократичного скликання, почесного громадянина  міста Луцька,   голови братства святого апостола Андрія Первозванного, автора книг про голодомор «Знімали у тайзі кіно про хліб», яка була присвячена Джеймсу Мейсу, «Україна. Голодомор 1946 – 1947 років: непокараний злочин забуте добро».  Саме він, який  особисто був знайомий з Джеймсом Мейсом та зустрічався з ним двічі подарував нашій книгозбірні,  Волинській Державній обласній Універсальній Науковій бібліотеці імені Олени Пчілки 12 книг про Український голокост 1932 - 1933 років, де досконало вміщено свідчення та спогади тих, хто пережив одну з найважливіших трагедій в історії людства - геноцид 1932-1933 рр., спрямований на винищення українського народу. 
    
    Слово також надавалось Жуку Олександру Кузьмовичу, голові організації "Волинський меморіал", який 16 травня 2018 року був учасником Міжнародної Конференції "штучні голоди в Україні XX століття".
                       



    Саме Джеймсові Мейсу була присвячена година - реквієм до річниці голодомору "Джеймс Мейс: ваші мертві вибрали мене", яка відбулася у відділі документів іноземними мовами 14 листопада. Студенти НУХТу уважно слухали розповідь ведучих Ольги Кириченко та Марії Лавренюк про великого правдолюба та патріота України. Освітлення та висвітлення новин про захід здійснив 12 канал.
                                 По закінченні імпрези переглянули  книжкову виставку про голодомор під назвою "Жнива Скорботи".

Немає коментарів:

Дописати коментар