суботу, 5 червня 2021 р.

Еліза Ожешко. Бунтівна душа

     «Королева живого слова та морального неспокою», - під такою назвою у відділі документів іноземними мовами  сьогодні відбулася літературна година з нагоди  180-літнього ювілею  Елізи Ожешко, відомої польської письменниці.

    


Вона народилася 6 червня 1841 року у маєтку Мільковщизна, недалеко від м. Гродно (Білорусь).

    Білоруська земля дала життя багатьом відомим польським письменникам, серед яких яскравою зіркою світить ім’я Елізи Ожешко. Письменниця майже ніколи не покидала свою батьківщину, яка давала  наснагу та натхнення для написання творів, більша частина яких присвячена білоруському народові.

    Творчий доробок письменниці величезний: 60 художніх творів (у тому числі 30 великих романів), вражає численна кількість публіцистичних і літературно-критичних статей з  різноманітнітної тематики і проблематики її творів, які охопили всі сфери життя польського та білоруського суспільства другої половини 19 століття.

    1905 року за роман «Над Німаном» Елізу Ожешко, разом з Генриком Сенкевичем та Левом Толстим, було висунуто на Нобелівську премію в галузі літератури. Але оргкомітет віддав свої голоси Генрику Сенкевичу за роман «Quo Vadis».

    Присутні на літературній годині, мали змогу віртуально поринути у часи Січневого повстання проти російського царизму, в якому, незважаючи на небезпеку, брала активну участь Еліза Ожешко.

  

Катерина Веремчук та Марія Лавренюк

 
Окрім того, ведучі, провідні бібліотекарі відділу документів іноземного відділу Катерина Веремчук та Марія Лавренюк розповіли про зворушливу дружбу і листування Елізи Ожешко з Іваном Франком, яка увійшла в історію українсько-польських відносин блискучою сторінкою, адже була спрямована до високої мети спільної боротьби за високі ідеали людяності і справедливості.

    



Читець – Ірина Солтис

    Читець – Ірина Солтис, бібліотекар бібліографічного відділу прочитала спогади про Елізу Ожешко польської письменниці Марії Конопницької, а також уривки з листування Елізи Ожешко та Івана Франка.

     Голова польського товариства ім. Тадеуша Костюшка подякувала працівникам бібліотеки за змістовний і цікаву імпрезу.

 Поремська Ніна Володимирівна-
голова польського товариства ім. Тадеуша Костюшка

                

    Наприкінці літературної години, усі мали змогу переглянути документальний фільм «Еліза Ожешко. Бунтівна душа», знятого білоруськими кінематографістами.

Немає коментарів:

Дописати коментар