неділю, 10 жовтня 2021 р.

Конституція 3 травня - основа польської демоктії

    Сьогодні у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ ім.Олении Пчілки відбулася історична година «Конституція 3 травня – основа польської демократії» з нагоди 230- ї річниці прийняття Конституції Польщі – 3 травня 1791 року. 
    3 травня в Польщі державне свято – День Конституції. Конституція Речі Посполитої була прийнята 3 травня 1791 року. Це була перша Конституція в Європі, і друга в світі після американської. Національним свято стало в 1919 році. Тривалий час на святкування Дня конституції була накладена заборона. І лише в 1990 році це свято знову стало державним. В поточному році, 3 травня, поляки відзначили 230 річницю з дня проголошення першої Конституції країни. З цієї нагоди у неділю вранці у Варшаві відбулося святкове богослужіння за участю перших осіб держави. За інформацією канцелярії президента Польщі, Дуда отримав привітання з нагоди Дня Конституції від багатьох світових лідерів, зокрема президента України, США, Німеччини, Італії, Ірландії, Південної Кореї, Угорщини, Папи Римського Франциска та інших. У зв’язку з пандемією COVID – 19 у Польщі не проводилися масові святкові заходи з нагоди дня Конституції.
    Ведуча заходу – Лавренюк М.Ю. – провідний бібліотекар відділу документів іноземними мовами розповіла всім присутнім про свято 3 травня, один із тих днів в польському календарі, де польський народ особливо сильно усвідомлює величезну цінність, якою для народу є суверенна держава. Під час зустрічі присутні мали змогу подивитися відео про урочистості проведення Дня Конституції у 2021 році. На заході також прозвучали виступи голови товариства польської культури ім. Тадеуша Костюшка пані Ніни Поремської та директора нашої книгозбірні, заслуженого працівника культури України Людмили Стасюк.
    «Шаную польську традицію законотворчості та впровадження реформ. Конституція 3 травня була проявом прагнення до справедливості, яке об’єднує наші країни та всю європейську спільноту”, - наголосив глава держави президент Республіки Польща Анджей Дуда.
    Для Польщі День Конституції 3 травня особливо важливий, адже саме цим документом було урівняно права деяких верств населення, поділено владу на законодавчу, виконавчу та судову, він став основою польської демократії, його й досі глибоко шанує народ Польщі. День Конституції у Польщі є одним із найбільших державних свят, що символізує національне єднання, незалежність та ствердження демократичних засад. Польський народ має право пишатися своїми славними конституційними традиціями. Польща і подосі залишається для багатьох країн прикладом демократичних перетворень і взірцевим зразком для наслідування.

Немає коментарів:

Дописати коментар