Погруддя Берегині роду Косачів біля головної книгозбірні Волині


День 29 червня цього року у головній книгозбірні Волині видався по-справжньому святковим. Адже було відкрито погруддя видатній українці, письменниці, фольклористці, першій в Україні жінці-журналісту, перекладачеві, матері Лесі Українки - Олені Пчілці (Ользі Петрівні Драгомановій-Косач). Скульптор – М.Обезюк.
Десять років чекали лучани цього дня, адже Олена Пчілка є знаковою постаттю у становленні української нації.    Олесь Гончар ще у 1992 р. писав, що: "Україна у великім боргу перед Оленою Пчілкою. Майже нічого не зроблено для увічнення її пам"яті. Чи є в Києві хоч вулиця її імені? А мав би стояти пам"ятник їй, як образові Української Жінки!"
Слова письменника стали пророчими. Ми, лучани, пишаємося з того, що єдиний памятник в Україні стоїть саме у нашому місті, де письменниця у свій час "заклала камічик української культури". А як працівники Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки, ми радіємо з того, що погруддя височить саме перед нашою книгозбірнею.  Адже Берегиня роду Косачів є й нашою Берегинею! 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги