Новий рік крокує по планеті


            ЯПОНІЯ

У Японії Новий рік вважається дуже великим святом. До 1868 року його відзначали за китайським сонячно-місячним календарем у лютому-березні, нині – за григоріанським 1 січня.
На сході країни це свято триває  7-8 днів, на заході – 15. Початок  Нового року японці зустрічають гучним сміхом. Вважається, що саме він принесе успіх, щастя. Новорічну ніч вони стараються зустріти у храмах, де вимолюють у своїх богів благословення на наступний рік. Рівно опівночі у храмах починає бити дзвін. Його 108 ударів, за давніми віруваннями, «убивають» людські гріхи.
Японські діти зустрічають Новий рік обов’язково у новому одязі, щоб бути здоровими  і щасливими. Окрім того вони кладуть під подушку малюнок своєї мрії. Вранці, коли рік Новий вступає у свої права, вони разом з дорослими зустрічають схід сонця, адже з першими променями прийнято вітати один одного і дарувати подарунки.

 ІСПАНІЯ
Новорічною традицією іспанців є під бій годинника з’їсти 12 виноградних ягід. Кожна виноградинка є символом 1 місяця. Виноградом слід ласувати на голодний шлунок, а вже на святкову вечерю готують баранину або індичатину.Окрім того, на Новий рік іспанці перегороджують вулиць парканами, ставлять капкани і пастки аби відловити усю «нечисту силу» старого року, яка розгулює собі вулицями. Щоб вона не перебралася у новий рік.









  ВЕЛИКОБРИТАНІЯ
Жителі Великобританії вважають Різдво важливішим за Новий рік і тому особливих традицій святкування немає.
Однак, цікавим є звичай 31 грудня до настання опівночі огортати всі годинники ковдрою. «Роздягають» їх лише опівночі, щоб вони привітали рік, що наступив. З настанням нового року британці відчиняють всі вікна і двері, випускаючи старий рік і запрошуючи новий. Далі чекають першого гостя. Вважається, якщо це жінка, брюнет чи блондин – рік буде невдалим, щасливий колір волосся – рудий. Якщо з першим гостем «не пощастило», англійці вживають запобіжних заходів: кидають дрібку солі у вогонь, або починають розмову з гостем першими. Головний герой свята - Санта Клаус. Без нього не обходиться жодне святкове дійство.
31 грудня юні англійці завбачливо залишають на столі тарілку для подарунків, які їм вночі приносить Санта Клаус. Вранці їх розприділяються за допомогою жеребу.                                                           
                                                         


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги