Різдво у Польщі


               ANIOŁ
Kiedym z gwiazdą nadziei
Leciał świecąc Judei,
Hymn Narodzenia  śpiewali anieli;
Mędrcy nas nie widzieli,
Królowie nie  słyszeli
Pastuszkowie postrzegli
I do Betlejem biegli:
Pierwsi wieczną  mądrość witali,
Wieczną  władzę uznali,
Biedni, prości i mali.
                     A. Mickiewicz                                                                                                              


Через два дні із першою зіркою на небі, багато наших краян сядуть до святкового столу. 24 грудня Римо-католицька церква святкує Надвечір'я Різдва Христового, або ж, як кажуть поляки, Вігілію.За народною традицією цього дня забороняється снідати і обідати. Лише опівдні господині беруться за приготування пісної вечері. Святвечір з давніх-давен вважається вечором чудодійної сили, що має принести у новому році достаток і відвернути від родини біду, тому готується ядро свята ретельно.

До столу, застеленого білим - білим обрусом, з-під якого недбало стирчить і пахне сіно, сідають лише тоді, коли на небі з'явиться перша зірка, адже саме вона сповістила світ про народження Спасителя. Кажуть, хто першим побачить зірку - буде щасливим. Існує повір'я, що коли по закінченні вечері, закривши очі витягти жмут сіна, можна знати свою долю: якщо сіно зелене - до здоров'я і удачі, сухе - треба задуматися.
                                                             

 На столі має бути 12 страв (за числом Апостолів), іноді може бути 13, що символізує Ісуса Христа. дехто вважає, 12 страв - це 12 місяців у році. На святковому столі обов'язково присутні гриби, капуста, горох, червоний борщ з вушками. Головною стравою є риба.

Відмінністю  українського Святвечора від Вігілії є те, що обов'язковим атрибутом нашого столу є кутя, у поляків - оплатки. Оплаток ще називають ангельським хлібом.

Перед початком вечері родина, що збирається за столом ламає і ділится  оплатками один з одним. Цей простий звичай символізує, перш за все, єдність родини адже коли сім'я сідає за один стіл разом, то не може бути ніяких образ. Ламаючи оплаток, родичі зичать один одному добра духовного і матеріального, міцного здоровя, спокійного святкування, щастя у Новому році, веселого Різдва.





















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги