"На тому стою і не можу інакше".Година історичного портрету Мартіна Лютера, з нагоди 500-річчя Реформації.

Годиною історичного портрету «На тому стою і не можу інакше» Волинська ДОУНБ ім. Олени Пчілки та працівники відділу документів іноземними мовами і міського абонименту вшанували пам’ять про Мартіна Лютера - видатного церковного реформатора, теолога, богослова, філософа, письменника, засновника лютеранської церкви. 


Лютер став другим великим німцем в історії Німеччини. Він не тільки випробував на собі вплив культури Відродження, але прагнув використовувати народну культуру та багато зробив для її розвитку. Людина, вважав Лютер має свої «зобовязання», «покликання» - служити ближньому, вперто іти до мети, бути ініціативною, законопослушною і терплячою, добре працювати, пізнавати істину.
Мартін Лютер, син рудокопа, прийшов у цей складний світ, щоб здійснити реформацію католицької церкви. Поштовхом, який примусив Мартіна Лютера виступити з 95 тезами 31 жовтня 1517 р., і розпочати таким чином, реформаційний рух, стала папська булла про відпущення гріхів і продаж індульгенцій.



Лютерівська реформація очистила релігію від багатьох католицьких догм, проголосила принцип «християнської свободи», відхилила католицьку обрядовість і культ чернецтва, відкинула католицькі уявлення про авторитет духовенства. Його переклад Біблії мав велике значення для німецького народу. Він був першим, хто створив літературну німецьку мову, приділяв велику увагу перекладацькій діяльності.
Діяльність Мартіна Лютера мала велике значення не тільки для Німеччини, але і для Європи. Реформаційний рух з Німеччини перекинувся майже на всі європейські країни. Його літературна спадщина теж була визнана європейським суспільством. Тому можна стверджувати, що Мартін Лютер – видатна особистість свого часу. Його діяльність призвела до значних змін у житті середньовічної Європи.
Ведучі вечора – Наталія Шпанчук –  бібліотекар II категорії відділу міського абонементу та Лавренюк Марія – провідний бібліотекар відділу документів іноземними мовами розповіли про життєвий шлях Мартіна Лютера та його ідеї вчення, якими він переконав людей у їхньому праві на свободу як найбільшої цінності земного буття, даної Богом.
Розповідь було проілюстровано слайдопоказом про життя Мартіна Лютерата, який продемонструвала бібліотекар відділу документів іноземними мовами, Болткова Тетяна та уривком документального фільму «Історія християнства – Реформація: Особистість перед богом».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги