Януш Корчак. Життя в ім'я дітей



«Найстрашнішою помилкою є вважати, що педагогіка є наукою про дитину, а не про людину. Пізнай і виховай самого себе, перш ніж виховувати дітей», - вважав Януш Корчак.
Якуш Корчак (Генрик Гольдшміт) – видатний польський педагог і лікар, який усе своє життя присвятив дітям –сиротам. Глибокої поваги заслуговує його педагогічна спадщина, перш за все, практична діяльність, яка, безперечно, є зразком для наслідування наступних поколінь вихователів. Він є  автором чудових дитячих книг «Король Матіуш Перший», «Катусь-чарівник», «Банкрутство Малого Джека» та книги «Як любити дитину».



Корчак  показав на власному прикладі як треба любити людство через призму любові до дитини. Адже дитина це особистість, яка не належить нікому і яка заслуговує на повагу.
Саме любов до дітей провела його разом з 200 вихованцями «Вулицею в небо» до концтабору Треблінка (пропозицію від німецького офіцера рятуватися самому Корчак рішуче відхилив).

140-річчю від дня народження Януша Корчака  присвячено книжкову виставку «Життя в ім’я дітей», яку розгорнуто цими днями у відділі документів іноземними мовами.



1 розділ виставки має назву «Життя до останнього дихання». Тут користувачі можуть знайти інформацію про особистість Януша Корчака, його складний, трагічний. а водночас прекрасний, освячений любов’ю дітей, життєвий шлях. Книги тут розміщено польською та російською мовами.







2 розділ «Виховна діагностика»(Януш Корчак для дітей і дорослих) включає його  твори мовою оригіналу. Зокрема: “Pamiętnik”, “Katuś czarodziej”, “Bankructwo małego Dżeka”, “Król Maciuś pierwszy”.







3 розділ «Переклади творів Корчака»  для тих, хто не володіє польською мовою. Тут можна  знайти  книги «Як любити дитину» та «Король Матіуш Перший» українською та російською мовами.








Януша Корчака ми можемо назвати нашим сучасником, адже з його книгами і порадами йдемо у майбутнє. Поєднання педагогіки і медицини, глибоке вивчення  вікових особливостей дітей, новий характер відносин між вихователями і вихованцями, формування нових методів виховання, пошук найбільш успішних методів  виховання дітей – все це отримало назву «педагогіка серця». Януш Корчак подарував нам цю педагогіку, затвердив своїми працями і героїчною смертю безсмертя добра і людяності.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги