І тисячі кілометрів не завада для хорошої бесіди

Вчора 28 березня у ІЦ «Вікно в Америку» відбувся телеміст з Бібліотекою Конгресу США. Це стало справжнім святом не тільки для запрошених студентів бібліотечного факультету Волинського державного училища культури і мистецтв ім. І.Стравінського, а й для працівників нашої книгозбірні, які дізналися багато цікавого про розвиток бібліотечної справи у США.
Кілька слів про бібліотеку. 
Власне, Бібліотека Конгресу (Library of Congress), що складається з трьох будівель:  Thomas Jefferson Building, John Adams Building та James Madison Memorial Building є національною бібліотекою США. Окрім того вона - дослідницький підрозділ Конгресу Америки. Бібліотека має найбільше у світі за площею книгосховище, є та однією з найважливіших бібліотек світу.
Фонд бібліотеки становить понад 138 мільйонів одиниць збереження, серед яких книги, рукописи, рідкісні видання, періодика (випуски газет за останні три століття), публікації Федерального уряду США, фільми, мікрофільми, нотні видання звукозаписи, колекція музичних інструментів, в т.ч. відома скрипка Страдіварі «Беттс», та ін.
Цілу годину, присутні на телемості, мали змогу спілкуватися з паном Юрієм Добжанським, бібліотекарем-каталогізатором, нашим співвітчизником, який ось уже впродовж 30 років працює у цій книгозбірні. 

Запитання до нього були найрізноманітніші: чи є у США спеціальна, бібліотечна, освіта, чи в бібліотеці є таке поняття як картковий каталог, які категорії читачів обслуговує бібліотека, чи проводить соціокультурну діяльність, тощо. На справжню зливу запитань всі присутні отримали змістовні та вичерпні відповіді. 


Наприкінці зустрічі, заступник директора нашої книгозбірні з питань інформатизації Н.Рибачук та координатор ІЦ "Вікно в Америку" подякували панові Юрію за цікаве спілкування. окрім того обидві сторони висловили думку про майбутню співпрацю. Адже наша бібліотека через обмінний фонд може отримувати книги із США. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги