четвер, 2 червня 2011 р.



14 червня 2011 року минає 200 років від дня народження американської письменниці Гарієт Бічер Стоу, що була типовою представницею давнього пуританського роду. Широкому загалу вона відома як автор роману «Хатина дядечка Тома», який став найпопулярнішою американською книгою у ХІХ столітті і був перекладений двадцятьма мовами світу. Книга отримала схвальні відгуки сучасників – письменників зі світовим іменем – Жорж Санд, Генріха Гейне, Івана Тургенєва та ін.
Пристрасний заклик покінчити з рабством, що проіснувало у США понад 200 років є основним лейтмотивом роману, який розпалив гострі дебати у американському суспільстві того часу. Через десять років ці дебати закінчилися громадянською війною між рабовласницьким Півднем і Північчю. Широковідомими є слова американського Президента Лінкольна, звернуті до письменниці: «Ви - маленька жінка, що розпочала велику війну».
Саме про це йшлося у літературному вечорі «Провідна зоря Гарієт Бічер Стоу», який відбувся 2 червня 2011 року у Волинській ДОУНБ ім.. Олени Пчілки.
Ведучі заходу – працівники відділу документів іноземними мовами Ю.Козак та К.Коноплицька разом з вчителями англійської мови шкіл області та учнями Волинського технікуму Національного університету харчових технологій здійснили подорож у  часи рабовласницької  Америки ХІХ ст. Допоміг їм у цьому відеоряд та показ уривків з фільму «Хатина дядечка Тома», знятого  1987 року американськими кінематографістами, дубльованого російською мовою .
 

Немає коментарів:

Дописати коментар