Олександр Македонський

Олександр Великий, як його ще називали(356-324 року до н.е) - цар, полководець, засновник могутньої імперії. якось раннього дитинства, дізнавшись про нескінченість Всесвіту заплакав: "Існує так багато світів, а я не завоював і одного". Проте, не завоювавши цілого світу, він підкорив його половину. Подолавши греків і персів, пройшовши Малою Азією, дістався до Індії.
Виховувала майбутнього полководця мати Олімпія, що, вважалося, походила від давньогрецьких героїв Ахілла та Геракла. Дитинство хлопця проходило у навчанні. студіював політику, дипломатію, філософію, військову майстерність. його викладачами були Аристотель та Лісимах - кращі уми того часу. захоплювався філософією та літературою. вже у 16-літньому віці приміряв на себе роль полководця.


Після вбивства батька - царя Македонії Филлипа ІІ, в 336 році до н.е був проголошений правителем. Незабаром йому підкорилася майже вся мала Азія, а потім Єгипет, де Македонський заснував місто Александрію, назвавши у свою честь.

Отримавши перемогу над скіфами,одружився на Роксані та вирушив у похід до Індії. Помер несподівано 10 червня 323 р. до н.е., у 30-ти літньому віці від невідомої хвороби






Більше інформації різними мовами (ангійською, польською та французькою) про  Олександра Великого, генеального полководця, видатного адміністратора та політика ви можете отримати, завітавши у відділ документів іноземними мовами.

Kebric R.B. Greek people/R. B. Kebric.-4th ed/- New York : McGraw- Hill, 2005.- 271р.

                                                                                                                                                       


Matthews R.T. The Western Humanities/ R. T. Matthews.- 4th ed.- MountainView: Mayfield Publishing Company,2000.-613р.









 Peyrefitte R Aleksandre Le Grand./R. Peyrefitte.-Paris: Albin                    Michel,1981.-548р.










Druon M. Aleksander Wielki/ M. Druon.-Krakow:Wydawnictwo       Literackie,1976.-355s.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги