Бунтівний лорд


Сьогодні у відділі документів іноземними мовами відкрито виставку документів «Бунтівний лорд» до 225-річчя від дня народження Джорджа Гордона Байрона, англійського поета. Він був справжнім кумиром епохи. Тридцять шість років, що відвела йому доля означилися і героїзмом, і шаленими пристрастями, овіяними міфами.  Лорд Байрон народився 22 січня 1788 року. Батько його був із старовинного аристократичного роду, відомого в Англії своїм войовничим характером, який не одного предка майбутнього поета змусив померти не своєю смертю. Чоловіки цього роду, як правило, вибирали військову чи морську професії.  Не менш родовитими були і предки поета, по материнській лінії. Гордони Гайти з Шотландії походили з королівської династії Стюартів. Але сім’я, через безпутнього батька,  жила у скруті, мало не в бідності, через що  блискучої освіти хлопець не отримав. Рік навчався у приватній школі, далі у гімназії. Всього досяг завдяки своєму таланту.
У розділах виставки «Доля і міф», «Естетика байронізму», «Байрон і Україна» читачі зможуть знайти інформацію про біографію письменника, його творчість, почитати в оригіналі та перекладах українською та російською мовою його твори.
 Окрім того, на виставці представлено симфонію Чайковського за драматичною поемою Байрона «Манфред», що є у фонді відділу з питань мистецтва нашої книгозбірні.
Є на виставці й інформація про художні фільми, з елементами біографії Байрона «Принц коханців: життя лорда Байрона», «Леді Кароліна Лем», «Готика».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги