суботу, 8 листопада 2014 р.

Із когорти шістидесятників



Саме таку мав назву вечір - спогад про вчителя з великої літери - Дмитра Полікарповича Іващенка, що проходив 6 листопада у актовій залі нашої книгозбірні.
Дмитро Полікарпович народився на Полтавщині у родині теслі. Навчався в Одеському університеті ім. Мєчникована на філологічному факультеті. Другу світову війну пройшов у 26-му мотопонтонному батальйоні, розміновував Дніпрогес. Нагороджений численними медалями, серед яких «За відвагу», «За бойові заслуги», «За оборону Сталінграда».
По закінченні війни, викладав українську літературу в середній школі №3, далі – у Луцькому педагогічному інституті. У 1965 році його було заарештовано через звинувачення у антирадянській пропаганді.  Про так звану, справу Мороза-Іващенка, писали в Америці та Європі, говорили по равдіо "Свобода" та "Бі-бі-сі". Дмитро Іващенко відсидів два роки у мордовському таборі Явас. Після повернення викладав українську мову та літературу в школах Прибужжя. 
В незалежній Україні Дмитро Полікарпович сім років вчителював у Луцькій школі-гімназії №21, був керівником літературної студії «Первоцвіт», яка нині носить його ім’я. Саме з цієї студії вийшло чимало талановитих молодих поетів. Учні – літстудійці брали участь в літературних конкурсах, виступали на обласному радіо, телебаченні. Їх творчі доробки друкувалися в багатотиражці «Мрія», яку видавала літературна студія та газеті «Волинь».
Офіційного визнання свого педагогічного таланту Дмитро Полікарпович так і не дочекався, проте це було для нього не настільки суттєвим. Бо він мав справжню нагороду – велику любов і вдячність учнів. 
Емоційним був виступ Тетяни Байди

Леся Ковальчук - Заслужений учитель України 
На імпрезі виступали учні Дмитра Полікарповича різних часів: Заслужений вчитель України Леся Ковальчук, Тетяна Байда, Лариса Токарук, голова обласного відділення національної спілки письменників України Олег Потурай, директор Нововолинської школи №6 Іван Пукля та інші. Змістовними були спогади й Заслуженого журналіста України, лауреата численних всеукраїнських та обоасних літературних премій Надії Гуменюк. Зворушливо ділилися спогадами про Дмитра Іващенка і його племінниці  - Леся Обухович та Мирослава Юхта. 

Мирослава Юхта. Спогади... Спогади...

Ведучою імпрези була - завідувач відділу документів іноземними  О. Кириченко, яка також називає Дмитра Іващенка своїм Учителем.
 Слайдопоказ забезпечувала Катерина Веремчук - бібліотекар цього відділу.


Немає коментарів:

Дописати коментар