неділю, 8 лютого 2015 р.

Свято слова у книгозбірні

Я вічного неба обраниця,
До нього з лабет протиріч
Душа, наче птах підранений,
Рвонеться крізь чорну ніч.
Між зорями, як між маками,
Немов золота роса,
Зійде по Шляху Чумацькому
В відчинені небеса.
Храни її, Боже праведний,
Лиш Ти знаєш, скільки літ
Лукавствами і неправдами
Болів їй цей грішний світ.
Але й за межею грішності,
Де Янгол простяг крило,
Вона з усіх сил горітиме,
Щоб світло йому було.
Цією поезією Надії Гуменюк, відомої української письменниці, розпочалося свято слова у нашій книгозбірні. Вечір-зустріч  мав назву «Я вічного неба обраниця...»
 Надія Гуменюк - заслужений журналіст України, перший на Волині лауреат  літературної премії Кабінету Міністрів України  імені Лесі Українки, а також переможець багатьох літературних конкурсів, серед яких - Міжнародний конкурс «Коронація слова».
Письменниця давно щиро і самовіддано дружить з українським словом.  Слово їй віддячує взаємною любов’ю. З цієї любові виросли й розцвіли вірші, багаті на образи, вдумливу філософію, роздуми про сенс людського життя, про волинську природу, чисті та зворушливі почуття. Вони склали книги «Країна світла», «Каріатиди», «Однокрил», «Тайнопис тиші», «Голос папороті».
Цією любов’ю до життя, у найрізноманітніших його проявах, наповнені й книги добротної, яскравої прози – романи «Янгол у сірому», «Енна», збірка повістей по любов «Коханий волоцюга», радіоп’єси, зібрані у збірку «Охоронець для Янгола».
Особливим світлом слова осяяні майже три десятки книжок для дітей – від першої  із зворушливою назвою «Чапики-чалапики» і до останніх за часом книг.
           
Володимир Шовкошитний із нагородою у руках
 На вечорі, теплі слова письменниці сказав Володимир Шовкошитний – перший заступник голови Національної спілки письменників України, який приїхав з Києва, аби вручити Надії Павлівні найвищу  спілчанську нагороду. Своїми роздумами про її творчість поділилися відомі волинські письменники: Олег Потурай - голова обласної організації Національної спілки письменників України, Віктор Вербич, Володимир Лис, Василь Гей, Сергій Цюриць, Олена Криштальська – письменниця та перекладач, Людмила Стасюк - директор книгозбірні, заслужений працівник культури України 


Володимир Лис про "Коханого волоцюгу" 


Звучить уривок з повісті "Вовчиця"



На імпрезі прозвучала поезія письменниці та уривки зі збірки повістей про любов «Коханий волоцюга». Наприкінці Надія Гуменюк прочитала добірку поезії про сьогодення, яке так болить письменниці та вірш-присвяту льотчиці Надії Савченко - мужній та незламній українці.

Автографи для шанувальників
Щире слово Людмили Стасюк
Олег Потурай ділиться своїми думками

Немає коментарів:

Дописати коментар