Чи звільниться Полісся від тенет?

Учора, останнього дня зими, у актовій залі книгозбірні відбулася презентація роману Василя Гея «Тенета для Полісся», що вийшов минулого року у видавництві «Надстиря» вже по смерті автора. Василь Гей – поет, прозаїк, публіцист, що у спадок своїм шанувальникам залишив понад 30 книг. Був лауреатом міжнародної премії ім. Дмитра Нитченка, республіканської ім. Андрія Головка та обласної – ім. Агатангела Кримського. Чи не найголовнішою темою його творчості була любов до рідної поліської землі, адже саме з неї засвітилося слово письменника і пішло у люди.
Василь Гей упродовж 17 років очолював Волинську обласну організацію національної спілки письменників. Зробив багато для волинських літераторів-початківців: упродовж 19 років очолював літературну студію «Лесин кадуб», що дала путівку в літературу багатьом молодим авторам.
Роман «Тенета для Полісся» можна назвати екологічним романом, адже у ньому автор з болем говорить про нищення нашої поліської доми меліораторами. Саме через цю «залізну бабу» у колодязях почала зникати джерельна вода, висохли маленькі річечки-притоки, що живили озера; навіть гриби у лісі зібралися на раду через нищення лісів. Головний герой роману - Ярослав Дарчук своїми публікаціями у районній та обласній періодиці бореться проти бездумного нищення природи. Цікавими у романі є й міфологічні образи відьми, перевертня та вампірчика - летючої миші, які також стурбовані зникненням боліт через меліорацію.
Про роман «Тенета для Полісся» його редактор і автор передмови Євгенія Назарук, письменниця, учителька української мови та літератури сказала: «Коли перечитувала роман, відкрила для себе істину: так могла написати людина, яка направду розуміла мову джерела, вітру, травиний пташини, яка оголеним нервом відчувала біль землі і тішилася її сонцеквітом».



На презентації з теплим словом виступили письменники – колеги Василя Гея по перу: Іван Чернецький, Ніна Горик, Іван Корсак, Олена Криштальська, вчителька Маневицької ЗОШ Тетяна Миткалик та Олеся Ковальчук - заслужений вчитель України. Своїми спогадами про письменника поділилася директор видавництва «Надстиря» Світлана Політило. 
Особливо   щемним було слово друзів Василя Гея: Олександра Огородника –народного артиста України Олександра Огородника, керівника Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю «Колос» та Данила Поштарука – заслуженого діяча мистецтв України.




З хвилюючим словом-спогадом про Василя Степановича виступила його дружина та берегиня роду Мирослава Іванівна Гей.



 На завершення презентації з щирим словом виступила народна артистка України Людмила Приходько, яка майстерно продекламувала одну з поезій Василя Гея.
Вірші письменника та уривки з роману «Тенета для Полісся» читали бібліотекарі: Наталія Хомяк, Наталія Шпанчук, Клавдія Гайтрова, Анна Гут. Сценарій написала – Галина Степанюк, вела презентацію – Ольга Кириченко.

                 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги