Згадуючи Євгена Сверстюка


Сьогодні  минає 90 років від дня народження Євгена Сверстюка (1928-2014) – одного із символів епохи шістдесятництва. Пишаємося, що майбутній політик народився у нашому краї, в селі Сільце Горохівського району. 14 січня 1972 року був заарештований та на 12 років позбавлений можливості бути на Україні (спочатку – ув’язнення, потім – заслання в Бурятію). Повернення до Києва в жовтні 1983 року співпало з надзвичайно плідним етапом творчості. Його блискучі есеї друкувалися за кордоном. 1989 року Євген Олександрович заснував газету «Наша віра», 1995 року – був відзначений Шевченківською премією. До кінця життя в  очах сучасників  і нащадків залишився втіленням совісті нації.

12 грудня у актовій залі нашої книгозбірні відбувся вечір-спогад про Євгена Олександровича "Згадуючи Євгена Сверстюка"
Андрій Криштальський - письменник і видавець
Під час імпрези виступив  Андрій Криштальський – видавець і письменник, для якого Євген Сверстюк був наставником і життєвим прикладом.
Леся Бондарук 
Зворушливими були виступи  Лесі Бондарук – журналістки, співробітника  Українського інституту національної пам’яті та заслуженого  журналіста України Святослава Пирожка, причетного до створення фільмів про Євгена Сверстюка на Волинському телебаченні. Під час імпрези було продемонстровано уривок з фільму С.Пирожка «Та Волинь у мені» за участю Є.Сверстюка.
Святослав Пирожко

Євген Олександрович здобув заслужену шану суспільства як блискучий есеїст, літературознавець, поет, доктор філософії, учасник національного опору. Проте він залишився звичайною людиною, без фальші і позолоти, відкритою для спілкування.
«У небесному літописі України є сторінки, які варті цілої книги. Такою є сторінка життя Євгена Сверстюка, що був одним з символів епохи шістдесятництва. Бути альфою і омегою не кожному дано. Тут треба услід за Христом, випити повну чашу страждань». Так сказав про Євгена Сверстюка його побратим Мирослав Маринович, з яким відбував термін у Кучино.
Наталія Хомяк
Анна Гут
Сценарій до імпрези написала Людмила Стасюк - директор нашої книгозбірні, заслужений працівник культури України, поезію читали працівники бібліотеки – Наталія Хомяк та Анна Гут. Ведуча – О.Кириченко.
Ольга Кириченко







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги