неділю, 4 липня 2021 р.

Добірка книг для вивчення польської мови за рівнями.

    Для того, щоб досконало вивчити будь-яку мову, збагатити свій словниковий запас, звикнути до побудови слів у реченні та практично відточити знання з граматики, потрібно дуже багато читати книг в оригіналі або в хорошому перекладі.

     Тому ми для Вас підготували добірку книг, які поділені за рівнями складності. 

 

Рівень A1

Mały Książę, Antonie de Saint-Exupery

Saint-Exupery, Antonie de Małąźę: z akwarelkami autora.- Torun:ALGO, 1995. - 83s.

 "Маленький принц", найкрасивіша історія про пошуки дружби, дорога серцю кожного читача завдяки своїй вічній мудрості. З 1943 року він видавався мільйонними примірниками у всьому світі.


Podróże pana Kleksa, Jan Brzechwa
Brzechwa, Jan Podróże pana Kleksa. - Wroclaw: Siedmiorog, 1995. - 87s.


Знаменитий учений, мандрівник, учень лікаря Падж-Чі-Во, одного разу дістався до півострова Баджан і оселився в Клечдаві - столиці Байдотії. Жителі цієї дивовижної країни розповідали прекрасні казки. На жаль, їх ніяк не вдалося записати - не було чорнила.Тож вони загубились у темряві забуття.

 

Пан Клекс, зачарований казками, вирішив вирушити у подорож, щоб отримати чорнило. Так розпочалась велика пригода, під час якої хоробрі моряки та капітан Клекс подорожували землями та океанами. Чи вдасться пану Клексу отримати чорнило?

 

Basnie Polskie

Basnie Polskie /Wybor i oprac. T. Jodełka-Burzecki. - Warszawa: Ludowa Społdzielnia Wydawnica, 1985. - 478s.

 Польські казки від Казімєж Владислав Войчицкі , Корнел Макушинський , Юзеф Ігнацій Крашевський , Болеслав Прус , Генрік Сенкевич , Еліза Ожешкова , Болеслав Лешмян , Ян Каспрович , Казімеж Пзерва-Тетмайер , Владислав Станіслав Реймонт , Вацлав Серошевський , Артур Оппман , Антоні Юзеф Глінський , Влодзимеж Пержинський , Садок Баронч , Зузанна Рабська , Адольф Дигасінський , Вітольд Бункевич , Ян Кшептовський-Сабала , Єнджей Тилка-Сулея , Станіслав Василевський , Станіслав Дзіковський , Юзеф Ломпа , Ришард Бревінський , Роман Зморський , Люцян Сіменський

 

Рівень A2

Przypadki Robinsona Kruzoe, Daniel Defoe

Defoe, D. Przypadki Robinsona Kruzoe / Przeł. J. Birkenmajer. - Bielsko-Biała: Beskidzka oficyna wydawnicza, 1995 . - 217s.

Робінзон Крузо, син торговця Халлом, повинен взяти на себе сімейний бізнес свого батька. Він мріє про морські подорожі, але батько, який уже втратив двох синів на морі, не хоче його пускати. Тим не менше, спрага пригод перемагає, і Робінсон у віці 18 років покидає рідне місто в 1651 році і прямує до Лондона. Служачи на наступних кораблях, він вивчає мистецтво плавання, веде справи, а потім опиняється в мавританському полоні. Через два роки він тікає, стає плантатором у Бразилії, але під час поїздки в Африку за рабами корабель потрапляє в ураган і розбивається в гирлі річки Оріноко, і єдиний виживший Робінзон врятується на пустельний острів.


Przygody Tomka Sawyera, Mark Twain

Twain, M. Przygody Tomka Sawyera / Przeł. z ang. K.Piotrowski . - Warszawa: Iskry, 1984. - 187s.

"Пригоди Тома Сойєра" радують наступні покоління юнаків та дівчат. Сміливий та повний ідей Том Сойєр може придумати найкращі розваги та перетворити навіть найнудніший день у парк розваг! "Пригоди Тома Сойєра" Марка Твена зараз читають у школі, тож це, безумовно, варто прочитати.

Том Сойєр живе зі своїм зведеним братом Сідом у тітки Поллі. Стара дама намагається оточити хлопців турботою, але Том не замислюється про те, щоб промити вуха і чемно піти до недільної школи. Чесно кажучи, він насправді не хоче ходити до звичайної школи, а потрапляючи туди, у нього в рукаві не один жарт. Він та його бідний друг Гекльберрі Фін найохочіше бігали в лісі та грали в індіанців. Беккі Тетчер, Танте Поллі та Джо Харпер - також чудові товариші по роботі. Том Сойєр хоче пригод, і ця мрія незабаром здійсниться, породжуючи низку надзвичайних подій. Головний герой вирушає вночі на кладовище, де стає свідком вбивства.


Arthur Conan Doyle

Doyle, A.C. Stúdium w szkarłacie / Przeł. T. Evert. - Warszawa: Iskry, 1976. - 151s.

Doyle, A.C. Prygody Sherlocka Holmesa / Przeł. z ang. I. Doleźal-Nowicka. - Warszawa: Iskry, 1984. - 159s.

Автор Артур Конан Дойл написав 60 загадкових історій, в яких фігурував шалено популярний детектив Шерлок Холмс та його вірний помічник Ватсон.


                                                          Рівень B1

 Agatha Christie

Christie, A. Dwanaście prac Herculesa / Przeł. G. Jesionek. - Szczecin: Krajowa Agencja Wydawnicza, 1988. - 284s.

Ексклюзивне колекційне видання вибраних творів Агати Крісті з нагоди 100-річчя виходу першої книги з Еркюлем Пуаро.

 Суть стилю майстра кримінальної фантастики замкнулася в серії акуратних історій із незамінним Еркюлем Пуаро.

Детектив вирішує ефективно закінчити кар'єру - він прагне вирішити дванадцять справ, натхненних роботами його міфічного тезки. Блискучі діалоги, неординарні герої, англійський гумор. Десяток захоплюючих історій, пов’язаних з темою з грецької міфології - не лише для шанувальників жанру та любителів античної культури

Christie, A. Kurtyna / Tłum. A. Szerynska. - Warszawa: Czytelnik, 1978. - 208s.

Старий і застарілий Геркулес Пуаро викликає свого Ватсона, капітана Гастінгса, до Стайла на допомогу. Одного разу тут вони розпочали свою кар’єру, тепер блискучий детектив хоче розгадати остаточну таємницю вбивства ... яке ще не було здійснено


Рівень B2

 

Krótko mówiąc, Michaił Bułhakow

Bułhakow, M. Krótko mówiąc / Przeł. z ros. A. Węrszawa . - Warszawa: Nasza Księgarnia, 1985. - 150s.

   Це збірка коротких, кумедних історій про дитинство та шкільні роки, ігри на подвір’ї, перші дружні стосунки, перше кохання ... Історії також не позбавлені роздумів. Кожна з чотирьох частин (Ми будемо щасливими, ким ти є, Все як було, Люди поруч із тобою) забезпечена влучним вступом, що містить мудрі життєві уявлення.

Bolesław Prus 

Prus , B. Nowele wybrane. - Warszawa: Panstwowy Instytut Wydawniczy, 1976. 

ЗМІСТ:                                                                                  

- Пригода Стаса

- У відпустці

- Жилет

- Поворотна хвиля

- З легенд Стародавнього Єгипту

- Навернення

- Мовчазні голови

- Стара казка

- Пісня про світ

- Дивна історія

- Помилка

- З нарисів маленької Френ (Про милосердя)

- Післямова

- Примітки

Prus , B. Pisma wybrane. - Warszawa: Panstwowy Instytut Wydawniczy, 1981.

Шеститомне видання творів Пруса, що включає «Новели», «Ангели», «Форпости», «Діти», «Ляльки», «Емансіпанти» та «Фараони».

                         

Przemyślny szlachcic Don Kichote z  Manczy, Miguel de Cervantes Saavedra

Cervantes Saavedra, M. de Przemyślny szlachcic Don Kichote z  Manczy / Przeł. A. L. Czerny i z. Czerny. - Warszawa: Panstwowy Instytut Wydawniczy, 1955.

Дон Кіхот - це цікава, захоплююча та пізнавальна книга, і перш за все, смішна, про що повідомляє сам автор на сторінках свого роману. Дотепер цю безглуздість було важко розрізнити. Тільки зараз ми можемо повною мірою оцінити гумор і досконале перо великого іспанця.







Усі ці книги, і ще більше, Ви зможете знайти у відділі документів іноземними мовами Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки (м. Луцьк, вул. Шопена,11) .

Ласкаво просимо!

Немає коментарів:

Дописати коментар