Зиґмунд Сєраковький - "Українець з правого берега Дніпра"


Годиною історичного портрету «Українець з правого берега Дніпра» бібліотека вшанувала пам’ять про видатного друга, соратника Тараса Шевченка по засланню Зиґмунда Сєраковського, якому Кобзар присвятив теплі, сповнені щирої приязні рядки:
 "Подай же руку козакові
І серце чистеє подай!
І знову іменем Христовим
Ми оновим наш тихий край!"


Зиґмунд Сєраковський побачив світ 30 травня 1826 року в селі Лісовому, нині Маневицького району, на Волині, у польській шляхетській родині з багатими патріотичними традиціями. Коли хлопчик був ще зовсім дитиною, його батько – Ігнаций, зник безвісти, приєднавшись до польського повстання 1830-31 рр. По закінченні   Житомирської гімназії, навчався у Петербурзькому університеті. Ще у студентські роки проявилися його лідерські здібності. Після арешту 1848 року потрапив до Окремого Оренбурзького корпусу, в пекельне безмежжя солдатської муштри та паличної дисципліни, де й заприятелював із Кобзарем.
Коли в січні 1863 року в Варшаві вибухнуло повстання проти російської тиранії, яке тривало 16 місяців, капітан російського Генерального штабу Зиґмунд Сєраковський кинув службу і очолив сміливців, котрі змагалися з імперією. Очевидно знав, що не вистачить сил подолати цього монстра, проте не міг не бути поряд товаришів, що трагічно йшли з життя. Польський патріот взяв собі псевдонім Доленга. Тяжкопораненого, його було взято у полон і страчено через повішення у м. Вільно (нині Вільнюс) 28 червня 1863 року, рівно 150 літ тому.
Ведуча – завідувач відділу документів іноземними мовами О.Кириченко розповіла присутнім про блискучу кар’єру Сєраковського  - від рядового лінійного батальйону в пустельних степах Мангишлаку – до значної міністерської посади.
Директор нашої книгозбірні, Заслужений працівник культури України вела мову про те, що цією імпрезою бібліотека перегорнула ще одну, незнану сторінку зв’язків Тараса Шевченка з Волинню, висловила сподівання, що до 200-річчя від дня народження Кобзаря, працівниками відділу документів іноземними мовами й надалі досліджуватиметься його культурне оточення серед польської еліти.
Імпрезу було проілюстровано слайдопоказом про життя Зиґмунда Сєраковського та його дружбу з Шевченком.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги