Юзеф Лободовський - великий прихильник України.



В суботу відділ документів іноземними мовами відвідала пані Єва Томанек - родичка відомого польського письменника Юзефа Лободовського. Прийшла до нас з цінним подарунком – книгою поезій письменника Wiersze i poematy, що вийшла у Варшаві 1991 року.
Юзеф Лободовський народився у Литві 1909 року. За деякими джерелами, його мати мала білоруське коріння, а батько вважав себе нащадком козацького роду,.
Яскрава особистість, рвучка вдача письменника вирізнялася з-поміж людей. Можливо саме тому набув собі прізвиська «отаман Лобода». У міжвоєнний період він надзвичайно відчував небезпеку для своєї улюбленої Польщі, яка, вважав, опинилася між «faszystowską Scyllą  a sowiecką Charybdą». У своїй публіцистиці письменник застерігав про обидві злочинні системи, а в поезії створював катастрофічні картини прийдешнього. Перед другою світовою війною Лободовський був уже доволі відомим поетом, публіцистом, автором шести збірок поезій. Крізь усе життя він проніс у своєму серці любов до України.  Писав багато про українських письменників, перекладав польською  мовою твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Євгена Маланюка, Олега Ольжича, Павла Тичини, Максима Рильського, тощо.  
Для волинян ця визначна особистість цікава тим, що у 1937-1938 роках Лободовський редагував журнал «Волинь». У ньому друкував свої публіцистичні статті, присвячені проблемі польсько-українських взаємин. Він вважав, що український народ хоче і має право належати до культури Заходу і що поляки, допомагаючи йому в цьому, працюють для власної користі. Він дуже поважав Генрика Юзевського, котрий виконуючи обов’язки волинського воєводи в 1929-1939 роках, сприяв тому, щоб кожен – українець, росіянин, єврей чи поляк – почував себе тут як вдома. Перебування письменника в Луцьку закінчилося весною 1938 року, коли воєвода Юзевський був позбавлений влади через українофільство. Він попрощався з воєводою віршем «Зраджена весна», у якому йшлося про те, що Юзевський залишився вірним весні 1920 року, коли комендант Пілсудський і отаман Петлюра започаткували дружнеє співжиття обох народів. 
З 1939 року у житті письменника розпочалася «капанія поневіряння країнами Європи». Його творчість у повоєнний час була заборонена і в Польщі, і в Україні через антикомуністичну спрямованість. 
Приємно, що творчість письменника повертається на українські терени, зокрема на Волинь. У Любліні, фондом "Віллі Полонія",  засновано нову нагороду -  міжнароду премію імені Юзефа Лободовського.  Цьогоріч вона знайшла своїх перших лауреатів. Її отримали відомі волинські письменники Василь Слапчук та Олена Криштальська.
А подарована книга для нашої книгозбірні пані Євою Томанек, з її авторафом, стала ще одним камінчиком у міцний мур українсько-польської дружби.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги