Виставка книг з колекції Юрія Покальчука

«Світи Едгара Райса Берроуза», - має назву книжкова виставка, яка відкрилася у відділі документів іноземними мовами. ЇЇ присвячено 140-й річниці від дня народження геніального  американського письменника-фантаста Едгара Райса Берроуза.
Едгар Берроуз народився в сім'ї ветеренара, був четвертою дитиною в родині. Закінчив Ендоверську гарвардську школу, Мічиганську військову академію. Згадував що, у всіх школах він вчив грецьку й латинську мови, але в кожній з них не було курсу англійської мови. Він був одним з найпопулярніших письменників 20 століття. Його роман «Під місяцями Марса» викликав справжній фурор в одному з найпопулярніших щомісячних журналів «All Story» видавництва Френка Мансі. 


У червні 1914 року було видано книгу «Тарзан» із племені мавп», так почався видатний тріумф Берроуза. Видавництво «McClurg» протягом півтора дисятиліття щорічно видавало щонайменше одну книгу Берроуза. Це були романи про Тарзана, романи з «марсіанської серії» про Джона Картера, романи про світ Пеллюсідара, розташованого всередині земної кори, інші історичні пригодницькі романи. Берроуз був ідеальним автором з погляду комерційного книговидання. Він писав швидко і плідно.
 «Тарзан» став найвідомішим твором Берроуза, перевершити успіх якого письменник так і не зміг. Якщо під час роботи над «Принцесою Марсу» Берроуз ще тільки здобував навички літературного ремесла, то в романі «Тарзан» його талант "Володаря Пригод" розкрився на повну силу. Роман читався тоді і читається зараз з великим інтересом. «Тарзан» був і залишається, насамперед, розважальним твором. У його книгах немає повчальності – але немає й дрібязкового бажання підлаштуватися під смаки публіки. 

Саме книгами Берроуза остаточно сформувався цілий напрямок пригодницької фантастичної белетристики. А сам Берроуз з тих пір вважається одним з батьків-засновників фантастики 20 століття.

Романи Берроуза (з колекції Юрія Покальчука): «Принцеса Марсу» і «Тарзан» є справжньою окрасою нашої книжкової виставки.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги