Тадеуш Костюшко - герой польського та американського народів

       

   Сьогодні у відділі читальних залів ВДОУНБ ім.Олени Пчілки відбувся захід «Тадеуш Костюшко – герой польського і американського народів» з нагоди 276 річниці від дня народження  польського Прометея, якого шанують у багатьох кінцях світу, адже він уособлював славну історію нації та її невгамовний дух. Доброю традицією стало в нашій книгозбірні щороку у лютому вшановувати його світлу пам’ять, спільно з товариством польської культури, яке носить його ім’я.

     

   Анджей Тадеуш Бонавентура  Костюшко, також відомий як Тадей Костюшко – польський революціонер,інженер-фортифікатор, військовий і політичний діяч Речі Посполитої і США, учасник війни за незалежність США, керівник польського повстання 1794 року, національний герой Польщі, США, Литви і Білорусії, почесний громадянин Франції. Життя цієї легендарної особистості було сповнене як славними, так і трагічними подіями. Він став свідком жорстокого розподілу своєї Батьківщини між могутніми сусідами, очолив національне визвольне повстання і потерпів поразку. Побував в’язнем Петропавловської фортеці та вигнанцем у Франції і Швейцарії. Та завжди, де б він не знаходився, прихильник ідей свободи Костюшко не переставав домагатися проведення конституційних реформ, відміни кріпосного права та наділення селян землею.

      

Ведуча заходу - М.Лавренюк, провідний бібліотекар відділу документів іноземними мовами розповіла про життєвий шлях Тадеуша Костюшка: від учня піярського колегіуму в Любешові, що знаходиться на Волинських теренах, й до останніх днів його життя в Швейцарії. Також розповідалося про захоплення цією постаттю світового масштабу британськими письменниками, а саме Томасом Макліном у книзі «Британська література у 18 столітті», а Семюель Кольрідж одним із перших написав поему «Коскіуско», де зобразив Костюшка, який гине на полі бою. Цікавим став і той факт, що саме в нашому місті Луцьку, в 1917 році було засновано гімназію ім. Т.Костюшка, яка стала не лише головним навчальним закладом серед польської частини міста, а й певним культурним осередком. Свою долю у справу вшанування пам’яті Тадеуша Костюшка вніс і Волинський краєзнавчий музей, найціннішим експонатом якого є «Патент», оригінальний документ, датований 1794 роком, з особистим підписом Тадеуша Костюшка. На заході також прозвучала поезія польської письменниці Марії Конопніцької про присягу Костюшка на вірність польському народові.

      

  Розповідь було проілюстровано слайдопоказом, який підготувала У. Джаман, провідний бібліотекар відділу міського абонементу. Під час зустрічі, присутні мали змогу подивитися документальний фільм «Kościuszko Polski Bohater. Kościuszko – Człowiek, który wyprzedił swojeczasy».              



 

              

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги