Тадеуш Костюшко. Маловідомі сторінки

Годиною історичного портрету «Дорога до слави», бібліотека вшанувала пам'ять про Тадеуша Костюшка – видатного польського полководця, героя трьох народів і двох континентів, якого співвітчизники вважають найславетнішим поляком усіх часів.

Його сучасник Жильбер де Лафайєт, французький і американський політичний діяч, учасник, як і Костюшко, американської війни за незалежність, зауважив: «Говорити про Костюшка – значить пом’янути особистість, яку навіть супротивники, ті ж монархи, проти яких виступав, дуже поважали. Його ім’я належить цілому світові. Америка внесла його до числа найзаслуженіших оборонців. Польща оплакує як найпристраснішого патріота, що життя пожертвував за свободу і незалежність, Франція та Швейцарія сумують над його прахом, віддаючи данину найкращій особі, християнину, другу людськості. Росія вшановує  у ньому безстрашного мужа, кого й нещастя не зломило».

Памятають про Костюшка і на Волині: впродовж 1753-1758 року він здобував освіту в Любешівському піярському колегіумі. Його іменем названо товарство польської культури, з яким багато років поспіль плідно співпрацює Волинська ДОУНБ ім. Олени Пчілки.


На імпрезі йшлося про маловідомі сторінки життя цієї видатної особистості світового масштабу:  Костюшка – художника і композитора. Адже видатний полководець і політичний діяч мав тонку душевну структуру і хист до малювання та музики. Але, на жаль, про ці таланти є не багато інформації, бо мистецькі нахили завжди чомусь прирівнювалися до слабкості, оскільки відволікали увагу від найважливішого – збереження національної ідентичності і образу героя та патріота своєї вітчизни.

Але Костюшко мав свої уподобання і слабості. Він малював і вирощував трави, вишивав гобелени і майстрував табакерки, був знавцем вина та ентузіастом кави. Окрім того, був відомий, свого часу, як чудовий танцюрист, що мав популярність серед жінок. Саме ці риси дозволяють його глибше зрозуміти як людину, а не як героїчний образ.

Отже, мистецька душа, поряд з його безмежною любов’ю до рідної Польщі та моральною цілісністю були неодмінною складовою непересічної особистості цього найвидатнішого польського героя.


На імпрезі виступила пані Ірина Косенко, член товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка. На останок, всі присутні мали змогу переглянути документальний фільм, присвячений польському Прометеєві.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги