Яблука, які змінили світ

 



Сьогодні, 21 жовтня, празникуємо Всесвітній день яблука. Його було започатковано 2020 року. Цей фрукт є одним з найулюбленіших тому, без сумніву, заслуговує на таке свято.

Кажуть, що все почалося з яблука….. Адже людина, з самого початку своєї історії, скуштувала  едемський плід.


    

Достеменно не відомо, чи дерево пізнання Добра і Зла було саме яблунею і чи його плід, який Єва так необачно передала Адамові було яблуком, але перші люди, спокушені Змієм, порушили заборону і були за це вигнані з Едемського саду. Отже, яблуко стало символом спокуси та заборони.  Саме зі смаком цього плоду людина відкрила для себе шлях пізнання світу.


Ще одне, не менш відоме, яблуко поклало початок сучасній науці. Хто знає, чи впало воно на голову Ньютону, чи ні, але стало символом відкриття і прориву в історії науки: розробці основних законів механіки.

 Історично зафіксовано, що 1666 року, під час «локдауну», спричиненого епідемією чуми, Ісаак Ньютон усамітнився у родовому маєтку. У затінку яблуні він розмірковував над проблемами механіки небесних тіл, і падіння яблука наштовхнула його на відкриття універсальної сили тяжіння, яка змушує восени струшувати свої плоди на землю, а також притягує до нашої планети Місяць і утримує його на орбіті.


Як не дивно, яблуня Ньютона ще досі жива, хоча буревій 1820 року майже її зруйнував, однак вона відновилася зі своїх коренів і тепер найбільшою загрозою для неї є «наукові паломники».


Третє яблуко, яке стало символом сучасної епохи, зображено на логотипі компанії Applе. Вона є одним із найбільш впізнаваних і проривних стартапів у новітній історії. Стів Джобс і Стів Возняк, є не першими хто з допомогою знань доклалися до змін у нашому світі, однак зробили це досить оригінально і яскраво. Існує версія, що відомий знак надкушеного яблука народився випадково: Стів Джобс, доручивши розробити логотип фірми сказав: «Якщо ви не впораєтеся за 20 хвилин, брендом нашої компанії буде, що завгодно, хоч би це…», і відкусивши яблуко, поклав його на стіл у якості таймера.

    Це лише три яблука, які змінили світ, але були ще й інші, які відіграли значну роль у світовій історії: від давньогрецького конкурсу краси (через який розпочалася Троянська війна), середньовічних змагань у вправності стріляння з лука (Робін Гуд виявився найбільш вправним стрільцем), до сучасних обчислень планетарної кардіоїди….

    А ще яблука  - справжня скарбниця вітамінів та корисних мікроелементів: заліза, кальцію, калію, фосфору, тощо. Існує приказка, що якщо з’їсти одне яблуко в день, то можна уникнути візиту до лікаря.


    Отож смакуймо цим чудовим плодом осені та зігріваймося її останнім теплом. А осінні вечори  стануть не такими сумними, якщо взяти до рук хорошу книгу (можна і про Стіва Джобса). 

    До речі, ця книга є у фонді відділу документів іноземними мовами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги