Даніель Дефо: письменник, журналіст, авантюрист.

Цього року виповнюється 360 років  від дня народження  Даніеля Дефо – відомого англійського письменника, публіциста,  відомого широкому загалу як автор роману «Робінзон Крузо». До речі, цей твір ґрунтується на реальних подіях. Прототипом головного героя був шотландський моряк, який після сварки з капітаном корабля, висадився на одному з тихоокеанських островів. Прожив там самітником чотири роки, аж поки його не підібрало якесь судно. Цікаво, що роман мав продовження, де головний герой подорожував Московією і Китаєм.
Даніель Дефо народився 1660 року в сімї успішного торговця.  При народженні отримав імя Даніель Фо. Але соромився свого походження простолюдина та істинного прізвища, тому змінив його на Дефо, проголосивши себе дворянином. У дитинстві майбутній письменник отримав церковну освіту, навіть збирався стати священнослужителем, але не склалося…
Даніеля Дефо вважають засновником і популяризатором англійського роману. За своє життя написав близько 500 книг, нарисів і статей. Є родоначальником економічної журналістики. Під псевдонімом Чарльз Джонс видав книгу про історію піратства. До речі, за своє літературне життя використав біля 198 псевдонімів.
Перше видання роману "Робінзон Крузо"
Цікаво, що на обкладинці першого видання «Робінзона Крузо» не було імені автора: боявся, що його слава публіциста може зашкодити успіху книги. Хоча успіх книги був приголомшливим. На момент написання роману авторові було 59 років.
Були притаманні цій людині і авантюрні риси. Даніель Дефо вважається  засновником англійської розвідки (був керівником розвідслужб). Займався бізнесом, щоправда не зовсім вдало: був власником панчішного виробництва, цегельно-черепичного заводу. Про свою невдалу бізнес-діяльність писав: «Тринадцять разів ставав багатим і знову розорявся». Втікаючи від кредиторів на схилі літ, покинув дружину і восьмеро дітей і помер у Лондоні в злиднях.
У фонді відділу  документів іноземними мовами всесвітньовідомий роман Даніеля Дефо «Робінзон Крузо» є англійською та польською мовами . По закінченні карантину, наші шановні користувачі матимуть змогу насолодитися читанням про пригоди головного героя, взявши у нас книгу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги