Феномен Старого Нового року

Що ж це таке Старий Новий рік?
Це свято Нового року за старим стилем (Юліанським календарем) відзначають тільки слов’янські народи: українці, росіяни, білоруси, серби, чорногорці, а також грузини, і швейцарці в окремих регіонах країни.

В Україні  з ним пов’язано ряд цікавих дійств. Вечір з 13 на 14 січня називається Маланка, на честь знатної римлянки Маланії, що з юних літ своє життя присвятила Ісусу Христу. Цей день ще називається щедрий вечір або багата кутя, адже на столі має бути кутя і 13 страв з м’яса, молока, риби, птиці. Усе те, що заборонялося вживати під час посту. 









Вважається, що сни у ніч на новий рік є віщими, окрім того, гадання справджуються. Дуже часто дівчата, віддаючи данину традиціям, ворожили, виглядаючи свого судженого.





Цього вечора від хати до хати 
ходять «перебиранці», що водять за собою «козу», співають щедрівки та  віншують з Новим роком, бажаючи господарям достатку, добробуту, гарних врожаїв та приплодів худоби.


14 січня – перший день Старого Нового року. Зранку, ще до сходу сонця, бігають по домівках хлопчаки і посівають житом та пшеницею. Вважається, чим більше фінансово задобриш посівальника, тим щасливішим і багатшим буде у тебе рік. Поганою прикметою є, коли у дім зайде першою жінка, тому господарі здавна запрошували хлопчаків, аби прийшли до хати зранку і, посіваючи, віншували:

            Сію, вію, посіваю!
З Новим роком вас вітаю!
Сійся, родися,
Жито, пшениця і всяка пашниця!
На щастя, на здоров’я, на Новий рік!
Щоб родило краще як у той рік!

Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги