Польський Прометей



 «Прометеєва доля Тадеуша Костюшка», - мав назву вечір   історичного портрету, який відбувся 6 лютого у актовій залі нашої книгозбірні.
Тадеуш Костюшко народився на території сучасної Берестейшини 4 лютого 1746 року в шляхетській сім’ї, був одним з керівників польських патріотичних сил, що вели боротьбу за відродження Польщі. 24 березня 1794 року проголосив початок Польського повстання, під час якого  був головнокомандуючим національними збройними силами.Окрема сторінка життя пов’язана з Волинню. У 1755-1760рр. навчався у школі ордена Піярів в містечку Любешів.








 Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек поділившись своїми думками з присутніми своїми з-приводу  значення постаті Тадеуша Костюшка для польського народу, зробив ціннй подарунок - книгу С.Вінценза "На високій полонині" та "The Pesant Prince"- біографію Тадеуша Костюшка польською мовою.








Змістовним було і слово Олександра Кравчука – завідувача сектору у справах національностей облдержадміністрації.
Ніна Поремська – голова товариства польської культури ім. Тадеуша Костюшка позповіла про цікаві заходи, що проходять під егідою товариства. 









Викладач польської мови Ядвіга Демчук виступила з рефератом про життя Костюшка.




















Родзинкою імпрези, окрім відеофільму про життя Тадеуша Костюшка, та слайдопоказу став міні концерт ансамблю «Волинські соловейки», керівники Антоніна Антонова та Петро Милогородський.






Усі присутні мали змогу переглянути книжкову виставку «Польський Прометей», що було розгорнуто працівниками відділу документів іноземними мовами у рамках вечора.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги