Книги для 100 університетів та бібліотек України: боротьба за свідомість

 

26 січня 2021 року  у відділі читальних залів відбулась презентація книг освітньо – патріотичного проєкту «Книги для 100 університетів та бібліотек України: боротьба за свідомість», який був реалізований завдяки Національному музею Голодомору – геноциду та філії музею «Інститут дослідження Голодомору» спільно зі Службою безпеки України та Всеукраїнською правозахисною організацією «Меморіал» імені Василя Стуса, Українським інститутом національної пам’яті у 2019 році.

Вела імпрезу Алла Євпак, провідний бібліотекар відділу читальних залів. Проєкт був спрямований на поповнення фондів наукових бібліотек сучасними науковими та науково – популярними виданнями з історії України XX ст., зокрема про геноцид української нації – Голодомор 1932 – 1933 рр. Тоді в рамках вказаного проекту були передані бібліотекам українських університетів, міським і районним бібліотекам, обласним універсальним науковим бібліотекам 10 тис. книг: рідкісних видань, енциклопедичну літературу, що покликані вести боротьбу за свідомість, насамперед свідомість молоді, яка формує національну українську еліту.

3 серпня 2020 року у Волинську державну обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олени Пчілки надійшов комплект книг з історії України. Усього надійшло 62 видання, більшість яких отримав відділ читальних залів (30 примірників) та відділ книго зберігання основного фонду (20), з них 3 книги іноземною мовою.

Вже п’ятий рік поспіль Україна відмічає пам’ятні дати періоду Української революції 1917 – 1921 рр. У відділі читальних залів нашої книгозбірні експонується постійно діюча книжкова виставка: «Головні віхи Української революції 1917 – 1921 рр». Саме цього періоду історії України наша книгозбірня отримала книги за редакцією Володимира Сергійчука, доктора історичних наук, 4 та 5 томи: «Симон Петлюра. Статті. Листи. Документи», «Етнічні межі і державний кордон України», «Соборна пам’ять України», «Голодомор 1932 – 1933 років як геноцид українства, «Як нас морили голодом»; варті уваги книги: «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932 1933 років в Україні, «Енциклопедія голодомору», Рафаель Лемкін «Радянський геноцид в Україні: стаття 33 мовами».

Неабиякий резонанс викликало видання книги «Справа Василя Стуса», яку упорядкував історик та журналіст Вахтанг Кіпіані. У книзі зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса. Василь Стус – один з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів XX століття. Його твори були заборонені в Україні і публікувалися лише за кордоном. «Один Стус зумів зі свого болю, зі своєї недолі створити симфонію людського, загальнолюдського болю».  – так вважав Євген Сверстюк – поет, філосософ, перекладач, дисидент.

Вірш «Сорочка тріпоче – із білого болю – вогню, струмує дорога од білого – білого болю» присвячений «небо брату» Євгену Сверстюку з пошаною від Василя Стуса пролунала на заході у виконанні Марії Лавренюк, провідного бібліотекаря відділу документів іноземними мовами.

Найновішими та актуальнішими серед книг, що стосуються російсько – української гібридної війни – стали книги Лариси Якубової, доктора історичних наук, такі як: «Євразійський розлам. Україна в добу гібридних викликів», та у співавторстві із Станіславом Кульчицьким – доктором історичних наук, професором, автором численних досліджень з історії України XIX початку XXI століть «Триста років самотності: Донбас у пошуках смислів і батьківщини.

На заході також  виступила Леся Бондарук, представниця Українського інституту національної памяті на Волині, кандидат історичних наук.








На сьогоднішній день бібліотеки мають потребу у таких проектах, адже книги патріотичного спрямування важливі для формування українського, патріотичного, громадянського суспільства та покликані вести боротьбу за свідомість української спільноти.

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги