Презентація книги «Волинський пантеон: Схід 2018-2019».


2020 року вийшло 5-те видання мартирологу «Волинський пантеон: Схід 2018-2019», яке сьогодні було презентовано у відділі читальних залів нашої книгозбірні.

У книзі зібрано інформацію про волинян, що загинули на цій, і досі не оголошеній війні, померли у шпиталях чи вдома від поранень, впродовж 2018-2019 років.

У виданні вміщені також відомості не тільки про уродженців Волині, але й загиблих і померлих військовослужбовців, які тимчасово проживали у нашому краї. Окрім того, подано відомості про волинян, які вважалися зниклими без вісті ще у 2014 році, а потім були ідентифіковані та перепоховані у рідному краї.

В цілому, до науково-довідкового видання включено відомості про дев’ятнадцять українських військовослужбовців. Зокрема одинадцять з них загинуло на бойових позиціях або померли від поранень у шпиталях. Шестеро з них загинули від куль ворожих снайперів. Семеро захисників пішли з життя у минулому році від хвороб, набутих внаслідок участі у бойових діях. Ще один воїн, Лавренчук Юрій Васильович, що загинув під час жорстоких боїв під Іловайськом був похований, як невідомий, в минулому році був ідентифікований та перепохований на Волині.

Наразі, у мартиролозі вже нараховується 250 військовослужбовців, це є дійсно «Волинський небесний батальйон» воїнів, які віддали своє життя за Україну.

 Але, на жаль, ця не оголошена і незрозуміла війна триває й досі, і майже кожен місяць приносить в домівки українців жалобні звістки про все нових жертв.

Олександр Дем'янюк
Олександр Дем'янюк

Геннадій Гулько








На презентації виступили автори книги:  Дем’янюк Олександр Йосипович Дем’янюк - професор, доктор історичних наук та Гулько Геннадій Якович - голова обласної організації ветеранів України, заслужений працівник культури України, краєзнавець, та які розповіли про свою роботу над мартирологом.

Олена Бундак


Зворушливим був виступ Бундак  Олени Анатоліїївни – кандидата історичних наук, доцента, заступника директора з наукової роботи Луцького інституту розвитку людини університету «Україна», рецензента проєкту, від його першого видання "Волинський пантеон: Схід 2014", що вийшов 2015 року по гарячих слідах бойових вират.



Наталія Хомяк


Про допомогу в пошуку інформації до мартирологу працівниками відділу краєзнавчої роботи, розповіла провідний бібліотекар відділу Наталія Хомяк.

Марія Лавренюк

Поезію, видруковану у попередні виданнях проекту, читала провідний бібліотекар відділу документів іноземними мовами Марія Лавренюк.

Ольга Кириченко



Ведуча – Ольга Кириченко – завідувач відділу документів іноземними мовами наостанок побажала активного використання науково-довідкового видання «Волинський пантеон: Схід 2018-2019» у патріотичній діяльності навчальних закладів та бібліотек. А всім присутнім - якнайшвидшого припинення війни на Сході, повернення держави до мирного життя, без втрат і тривожних повідомлень.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Переклади Олени Пчілки

Бібліотека Луї Нюсера, Ніцца, Франція

"Бібліотечна гутірка" про улюблені книги