вівторок, 2 лютого 2021 р.

Нью-Йоркська публічна бібліотека

 


Бібліотеки - це місця дивовижності, які надихають і задовольняють запитання допитливих розумів, і є дуже мало бібліотек, які роблять це краще, ніж будівля Стівена А. Шварцмана в Нью-Йоркській публічній бібліотеці.

Після його смерті в 1886 році губернатор Нью-Йорка Самуель Дж. Тілден заповів основну частину свого стану "заснувати та підтримувати безкоштовну бібліотеку та читальню в місті Нью-Йорк". На початку 1890-х років довірена особа Тілдена розробила план об'єднання двох існуючих приватних бібліотек - бібліотеки Джона Джейкоба Астора та Джеймса Ленокса - та Тільденського тресту для створення Нью-Йоркської публічної бібліотеки. Угода була підписана та узгоджена 23 травня 1895 року.

У день відкриття в 1911 році бібліотека прийняла понад 50 000 відвідувачів і носила титул найбільшої мармурової будівлі в США.

У 2008 році головна споруда бібліотеки на 42- й авеню була перейменована на будівлю Стівена А. Шварцмана. Бібліотеку перейменовують на його честь після того, як пан Шварцман, фінансист з Уолл-стріт, вніс 100 мільйонів доларів у заклад - один із найбільших подарунків культурному закладу в Нью-Йорку.


 





·         У районі колекцій ви знайдете улюблений сошник Чарльза Діккенса - вал із слонової кістки увінчаний бальзамованою лапою його улюбленого кота, Боба, кігтів і всього іншого.

·         Фрагменти черепа Персі Біше Шеллі можна знайти і відобразити на картоні в кімнаті 319

·         Публічна бібліотека Нью-Йорка зберігає пасма волосся у таких відомих людей, як Шарлотта Бронте, Мері Шеллі, Уолт Вітмен та Дикий Білл Хікок, і ...

·         Тростину Вірджинія Вулф залишила на березі річки в день, коли вона покінчила життя самогубством.

·         Понад 40 000 меню ресторанів - з 1850 року по теперішній час - зберігаються в архівах бібліотеки

·         У Бібліотеці ви також знайдете копію так званої «Злої Біблії», надрукованої в Лондоні в 1631 році. У ній слово «не» було пропущено із заборони на перелюб.

•          Едвард Ленд розробив камеру Polaroid Land, а Честер Карлсон винайшов ксерокс завдяки дослідженню, проведеному в бібліотеці.

•          Перший примірник Гаррі Поттера та Ордену Фенікса , підписаний автором Дж. К. Роулінг, був переданий Бібліотеці та місту на честь його стійкості після терактів 11 вересня.


 







Якщо ви шукаєте в Інтернеті, ви не знайдете Публічна бібліотека Манхеттена ... це Нью-Йоркська публічна бібліотека або NYP.org. Он-лайн цифрові колекції вражають - понад 800 000 цифрових історичних фотографічних зображень доступні для перегляду та майже 400 000 електронних книг для завантаження. Під час відвідування легко отримати власну бібліотечну картку, щоб мати доступ до цифрових колекцій бібліотеки та електронних книг, не виходячи з дому - де б це не було.


 

Зараз, більш ніж через 100 років, бібліотека продовжує обслуговувати інтелектуальні потреби жителів Нью-Йорка, розширюючись до 92 місць та чотирьох дослідницьких центрів по всій системі. Оригінальна будівля бібліотеки в центрі міста, яка сьогодні вважається головною гілкою системи, є другою за величиною бібліотекою у світі, відразу після Бібліотеки Конгресу у Вашингтоні, округ Колумбія, і однією з найбільших у світі. У своїх стінах бібліотека зберігає не лише мільйони книг та безцінні артефакти, а й безліч таємниць, які чекають на відкриття.

 Більше інформації про NYPL Ви можете отримати переглянувши її сайт


Немає коментарів:

Дописати коментар