четвер, 13 травня 2021 р.

«Вічні, незгасимі зірки розуму, добра і гуманізму» (українці – Праведники народів світу).

 

Сьогодні 13 травня 2021 року у відділі документів іноземними мовами відбулося відкриття виставки, яка має назву «Вічні, незгасимі зірки розуму, добра і гуманізму» (українці – Праведники народів світу), яка приурочена до Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час другої світової війни. Виставка складається з трьох розділів.

 




Перший розділ має назву «Жнива розпачу» (життя і смерть в Україні під нацистською владою). У цьому розділі представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії українського народу xx століття – другої світової війни. В основу праць покладено ідею боротьби українського народу за власну державу, яка не припинялась з поразкою національно – визвольних змагань 1917-1921рр. Через відсутність української незалежної держави, українці опинились по різні сторони фронту. У запропонованій літературі проаналізовано події, що відбувалися на території України, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 року, і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 року.

Другий розділ виставки має назву «Відвага і страх».  У цьому розділі ви отримаєте інформацію про події пов’язані з масовим знищенням єврейського населення в часи другої світової війни, що є однією з найбільш трагічних сторінок світової та вітчизняної історії. Саме вони і отримали назву Голокост. Усім відома трагедія Бабиного яру в Києві, де за два дні, 29-30 вересня 1941 року було розстріляно 33770 мирних жителів, головним чином євреїв. Не менш страшними є події в селі Богданівна, Доманівського району, Миколаївської області, де за різними відомостями було знищено понад 115 тис. осіб, з них 54-55 тис – мирного єврейського населення. Окрім того, тут ви знайдете інформацію про українців, які, не зважаючи на небезпеку, переховували у своїх родинах єврейські сім'ї. найвідомішими з них є брати Климентій і Андрей Шептицькі.

Третій розділ виставки має назву «Память на тлі історії». Саме в цьому розділі ви знайдете літературу, про пам’ять про війну у сучасному українському суспільстві. У  підібраних джерелах подано  інформацію  щодо сучасних проблем, пов’язаних з увічненням пам’яті загиблих у контексті неоднозначного ставлення до минулого з боку різних частин українського суспільства.

Ласкаво просимо всіх бажаючих до перегляду книжкової виставки у відділ документів іноземними мовами.



Немає коментарів:

Дописати коментар