неділю, 18 березня 2012 р.

"Сповідь сивого клена"


Душа поетова не спить,
Не вмориться, а ваготіє.
Летить, як ластівка летить,
Де яровищ верхи крутії.
І Україну в світ зове,
Натомлену в тяжких забитвах…
Її дихання оживе,
Коли до Господа – молитва!
                            П.Мах



"Сповідь сивого клена", - мав назву вечір пам'яті, що відбувся у нашій книгозбірні 15 березня. Цього дня інтелігенція нашого міста згадувала П.Маха - Заслуженого діяча мистецтв України, письменника, який рік тому 17 березня відійшов у вічність. Уродженець  Холмщини, він усім серцем, всією душею зріднився з Волинню, яка стала його другим домом. По закінченні Львівського державного університету ім. І.Франка, працював у газеті "Радянська Волинь" (нині "Волинь - ноава"). Навіть полишивши роботу у виданні, він до останніх днів життя друкувався на шпальтах газети під рубрикою "Роздуми Петра Маха".

Петро Мах - автор понад 30 книг поезії та прози. Багато його творів покладено на музику українськими композиторами  і вважаються в Україні народними, такі як "Питала мати в далини", "Вишивала мати зозуленьку", "Ожини" та ін.
Письменник був палким патріотом, завдяки його енергії та клопотанням, наша книгозбірня носить ім'я славетної Олени Пчілки, біля бібліотеки споруджено їй бронзове,  погруддя (скульптор М.Обезюк), в Луцьку одну з вулиць названо іменем Олеся Гончара.


На вечорі прозвучали виступи побратимів по перу, письменників І.Чернецького В.Штинько, В.Вербича, В.Простопчука,  директора нашої книгозбірні - Заслуженого діяча культури Л.Стасюк, що є  автором сценарію вечора.



А також головного редактора газети "Волинь-нова" С.Сачука, багатолітнього керівника волинської телерадіокомпанії С.Пирожка, заслуженого радіожурналіста України В.Федчука, сестри Петра Маха
Любові Петрівни та його вдови - Заслуженого діяча культури Марії Мах.





Пісні на слова Петра Маха прозвучали у виконанні Народного артиста України В.Маренича та дуету
"Душа Волині" у складі Заслуженої артистки України А.Опейди та Заслуженого діяча культури України В.Судими.


Вела вечір пам'яті та читала поезію - завідувач відділу документів іноземними мовами О.Кириченко. У рамках вечора було здійснено бібліотекарем відділу К.Веремчук показ відеоряду та слайдопоказ, де відображено віхи життя цього письменника та громадського діяча.
Вкінці хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам'ять Петра Маха хвилиною мовчання.

1 коментар: